«Βρίσκουμε επιλεκτική αξία στην Eurobank (υψηλότερη κερδοφορία) και την Τρ. Πειραιώς (φθηνότερη αποτίμηση) και εξακολουθούμε να έχουμε έκθεση στην ανάκαμψη στην Ελλάδα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η αγορά θα επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια στο περιβάλλον πτώσης των κερδών ανά μετοχή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αμερικανική τράπεζα.
Ειδικότερα, η BofA θέτει σύσταση buy για την Eurobank λόγω των υψηλότερων περιθωρίων ανόδου (36%) που διαθέτει η μετοχή της, με τιμή στόχο στα 2,45 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς για την πιο χαμηλή αποτίμηση της μετοχής (ανοδικό περιθώριο 19%) με τιμή στόχο τα 4,65 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, θέτει συστάσεις underperform με τιμές στόχους το 1,72 ευρώ και τα 7,20 ευρώ, αντίστοιχα, και με μηδενικά περιθώρια μεταβολής από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με την Bank of America, το 2025 οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτες Ρ/Ε στις 5,3 με 6,9 φορές, αρκετά ευθυγραμμισμένο έως και πάνω από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους σε ποιότητα κεφαλαίου, δομικά υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις, που είναι και εκκρεμείς για έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή. «Για την ΕΤΕ και την Alpha, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις του consensus και οι αποτιμήσεις τους αποτυπώνουν με το παραπάνω τις ιστορίες ανάκαμψης και οι συστάσεις είναι underperform», εξηγεί η BofA.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2025 είναι στις 0,55 έως τις 0,8 φορές σε όρους P/BV και 5,3 έως 6,9 φορές σε όρους P/E και είναι κοντά στις τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζών με μέσο όρο στις 0,8 φορές και 6,7 φορές. Βλέπουμε λιγότερο απόλυτο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ευαισθησία στα επιτόκια, υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις 6,0% έναντι 7,1% το 2025. Παρόλα αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες».
«Ο εκτιμώμενος δείκτης ROTE για το 2025 φτάνει στο 12%, παραμένοντας χαμηλότερα από το μέσο κόστος κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών στο 13,8% και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιο σαφείς ευκαιρίες για αγορά σε άλλες χώρες της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής», αναφέρει η BοfA, ενώ για τα μερίσματα των τραπεζών τονίζει:
«Αν και εξακολουθεί να υφίστανται αβεβαιότητα από την πλευρά της ρυθμιστικής αρχής, αναφορικά με τις διανομές, αναμένουμε ότι η μέση μερισματική απόδοση για το 2024 - 2025 θα είναι αρκετά αξιόλογη στο 5,4% - 6% - υψηλότερη δηλαδή έναντι των τραπεζών της περιοχής EEMEA που φτάνει στο 4,8% - 5,5%, αλλά όχι τόσο υψηλή όσο των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών που φτάνει στο 6,9 % - 7,1% και των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) στο 6,1% - 7%, αντίστοιχα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr