Με τρεις εκδόσεις ομολόγων σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν εξασφαλίσει από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις περιπτώσεις επιτεύχθηκε υπερκάλυψη τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τον αρχικό στόχο, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι συστημικές τράπεζες άντλησαν από τις αγορές 3,4 δισ. ευρώ μέσω 7 εκδόσεων.
Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2024 έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχώρησε στις 9 Ιανουαρίου στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, αλλά το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,7 φορές τον στόχο της έκδοσης. Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,75%, με ποσοστό άνω του 75% της έκδοσης να διατίθεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 145 θεσμικούς επενδυτές. Αναφορικά με την κατανομή, το 62% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και το 16% σε λοιπούς επενδυτές.
Σε συνδυασμό με την έκδοση του ομολόγου, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε πρόταση επαναγοράς ομολόγων με μετρητά για τους κατόχους του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 με απόδοση 9,75% και με δυνατότητα ανάκλησης τον Ιούνιο 2024. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν μέσω της νέας έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν από την Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της πρότασης επαναγοράς ομολόγων με μετρητά και για την περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της θέσης.
Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Eurobank, που βγήκε στις αγορές στις 18 Ιανουαρίου με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη. Η συνολική ζήτηση έφτασε τα 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά σχεδόν 6 φορές. Η απόδοση μειώθηκε κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στο 6,375% από 6,875% που ήταν η αρχική προσφορά. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευε το 80% του βιβλίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Eurobank, τα αντληθέντα κεφάλαια θα συνεισφέρουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του ομίλου της Eurobank Holdings όσον αφορά τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θα διατεθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς της τράπεζας.
Για 500 εκατ. ευρώ βγήκε αρχικά στις αγορές η Εθνική Τράπεζα, αλλά τελικά άντλησε 600 εκατ. ευρώ. Μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τη Δευτέρα (22/1) τις διαδικασίες συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης. Όπως αναφέρει η Εθνική, πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης (guidance) 5%. Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Μετά τη νέα έκδοση το συνολικό MREL της τράπεζας ανέρχεται στο 25,70%, 297 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr