Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις και των έξι τραπεζικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στα «ραντάρ» της (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς). Αντίστοιχα, η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Την «σκυτάλη» πήραν η JP Morgan και η Citi, με την πρώτη να δηλώνει «ταύρος» για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, διατηρώντας τις συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) και προχωρώντας σε νέα αύξηση των τιμών στόχων. Ειδικότερα, η JP Morgan «βλέπει» περιθώρια ανόδου της τάξης του 55% σε μέσο όρο, με την τιμή στόχο για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν.
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι το πρόσφατο sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στο ισχυρό profit taking που έλαβε χώρα μετά από τις υψηλές αποδόσεις που έχουν καταγράφει από τις αρχές του έτους, αλλά και στους αρνητικούς τίτλους ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισχυρές προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας παραμένουν άθικτες και αναμένουν από τις τράπεζες να δημιουργήσουν ROTE στο 10,6% κατά μέσο όρο το 2025 με επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) από την ΕΚΤ στο 2,50% το 2025, παρά τις αρκετά συντηρητικές παραδοχές του κόστους κινδύνου. Η εκτίμηση του οίκου για τα EPS είναι πλέον κατά 8% υψηλότερη από το consensus των αναλυτών που συμμετέχουν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με «οδηγό» τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η JP Morgan αναμένει επιβράδυνση του κύκλου κερδοφορίας που οδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), καθώς το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί και τα επιτόκια να ομαλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025. Τη ίδια στιγμή, εκτιμά πως οι προσδοκίες της συναίνεσης εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν επαρκώς την πορεία των εσόδων για τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη το μομέντουμ αύξησης των δανείων που υπερβαίνει την τάση, τους χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις (LDR), την ισχυρή βάση καταθέσεων λιανικής, καθώς και τον περιορισμένο ανταγωνισμό στα περιθώρια.
Από την πλευρά της, η Citi εκτιμά πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά λόγοι για το πρόσφατο sell off των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων που σημείωσαν στα οικονομικά τους αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τη θετική της στάση για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ πιστεύει ότι αποτελούν μία σημαντική επενδυτική ευκαιρία.
Οι ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών ωθούν τη Citi να αυξήσει τις τιμές στόχους για την Εθνική και την Πειραιώς, αφήνοντας αμετάβλητη την τιμή στόχο της Alpha Bank, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση buy στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και την Alpha Bank, όπως αναφέρει. Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,15 ευρώ από 4,00 ευρώ πριν, ενώ για την Alpha Bank διατηρείται στα 2,00 ευρώ. Για την Eurobank δεν αναφέρει τιμή-στόχο, με την τελευταία που είχε δώσει ήταν τα 2 ευρώ, στα τέλη Ιουλίου.
Παράλληλα, η Citi επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντάς τες συνολικά κατά +14% φέτος, +6% το επόμενο έτος και +1% το 2025. Για την Alpha Bank εκτιμά πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν στο 0,28 ευρώ φέτος, στο 0,27 ευρώ το 2024 και στο 0,29 το 2025. Για την Eurobank, στο 0,30 ευρώ, 0,27 ευρώ και 0,25 ευρώ τα τρία έτη αντίστοιχα. Για την Εθνική, τα τοποθετεί στο 1,21 ευρώ φέτος, στο 1,02 ευρώ το 2024 και στο 0,97 ευρώ το 2025. Τέλος για την Πειραιώς εκτιμά πως τα EPS θα κινηθούν στο 0,67 ευρώ το 2023, στο 0,67 ευρώ επίσης το 2024 και στο 0,59 ευρώ το 2025.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr