Ειδικότερα, η Moody's Investors Service αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών που βαθμολογεί (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτόνομη βασική πιστωτική αξιολόγηση (BCA) των τραπεζών αυτών. Οι προοπτικές (outlook) για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και για τις έξι τράπεζες είναι θετικές μετά την αναβάθμισή τους.
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, η αναβάθμιση οφείλεται στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε σημαντικές βελτιώσεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τη σχετικά ισχυρή χρηματοοικονομική τους απόδοση τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός που θα ενισχύσει επίσης την υλική κεφαλαιακή τους βάση και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.
Βασικός μοχλός της αξιολόγησης αποτελούν οι καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα, παρέχοντας ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας. Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε κραδασμούς, έχοντας ως αποτέλεσμα την πρόσφατη αναβάθμιση σε Ba1 (σταθερό outlook) από Ba3 (θετικό). Γι’ αυτό, η Moody's «ανέβασε» το macro-προφίλ που εκχωρεί στην Ελλάδα σε «moderate+ » από «moderate-», το οποίο με τη σειρά του ασκεί ανοδική πίεση στα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ και των έξι αξιολογούμενων τραπεζών.
Παράλληλα, η Moody's προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2023-27, με τις επενδύσεις και την κατανάλωση να αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, υπερβαίνοντας τη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης. Τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστηρίζονται σθεναρά από κεφάλαια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η θετική τάση (trend) στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων θα συνεχιστεί με την ώθηση των καλύτερων οικονομικών προοπτικών, των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και των περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όλα αυτά τα trends μαζί θα υποστηρίξουν την υλοποίηση νέων έργων, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις τράπεζες ώστε να διατηρήσουν την ανάπτυξη δανεισμού τους τα επόμενα χρόνια. Ως αντιστάθμιση αυτής της δυναμικής αναμένεται να λειτουργήσουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας, που τροφοδοτούν ευρύτερες πιέσεις τιμών και την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, καθώς και τα αυξανόμενα επιτόκια που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις και την προσιτότητα των δανειοληπτών, αν και υποστηρίζουν έντονα το καθαρό εισόδημα από τόκους των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, οι πιστωτικές συνθήκες στη χώρα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πτώση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα σε περίπου 12,8 δισ. ευρώ (ή 8,6% των ακαθάριστων δανείων) τον Ιούνιο του 2023 από 47,2 δισ. ευρώ (ή 30% των ακαθάριστων δανείων) τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτό βελτίωσε επίσης την ικανότητα δανεισμού των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής των πελατών. Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα οφείλεται κυρίως στις τιτλοποιήσεις NPE που πραγματοποίησαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια μέσω του κρατικού συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων με την ονομασία «Ηρακλής».
Αντίστοιχα, η Moody's πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους αντίθετους ανέμους και προκλήσεις, που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων, που πιθανότατα θα επηρεάσουν τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες.
Οι προοπτικές θετικής αξιολόγησης
Το θετικό outlook για τις αξιολογήσεις των έξι τραπεζών σηματοδοτεί την προσδοκία της Moody’s για πιθανές περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της χώρας, καθώς και στα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών στους επόμενες 12-18 μήνες παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν. Η Moody's αναμένει ότι όλες οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση μέσω ισχυρών κερδών εις νέο και ότι τυχόν καθοδικοί πιστωτικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από πληθωριστικές πιέσεις και υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν διαχειρίσιμοι χωρίς άμεσο κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση ή υποβάθμιση
Σύμφωνα με τη Moody’s, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να προκύψουν ανοδικές πιέσεις για τις καταθέσεις και τα μη εξασφαλισμένα χρέη για τις τράπεζες μετά από περαιτέρω βελτιώσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, που θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερη ποιότητα και κερδοφορία ενεργητικού σε συνδυασμό με σταθερές μετρήσεις κεφαλαίου άνετα πάνω από τις απαιτήσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα επίπεδα NPE ή στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Οποιαδήποτε ουσιώδης αποδυνάμωση στο λειτουργικό περιβάλλον και στις συνθήκες χρηματοδότησης από τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Fitch: Αναβάθμιση για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς
Τα παραπάνω ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις αξιολογήσεις της Fitch Ratings για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr