Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο τους ολοκλήρωσαν την συνάντηση στη Νέα Υόρκη. κατά πληροφορίες, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη (20/9) το απόγευμα.
Τη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας. Όπως σημείωσε, "το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών στην ιδιοκτησία, στις υποδομές και στο περιβάλλον, ενισχύει μόνο την αποφασιστικότητά μας για την ταχεία ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών, τον εντοπισμό των καλύτερων μεθόδων πρόληψης και την εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι πολύ εμφανής στη Μεσόγειο".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη πολυεπίπεδη αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, ευχαριστώντας παράλληλα την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την αφοσίωση που έχει δείξει για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την ομογένεια, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνεται στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σχετικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες με στόχο την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα σαφής ότι ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα.
Όπως εξήγησε, η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος πάνω στην αυστηρή βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τόνισε ότι όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο.
Η Συμβολή της Ομογένειας στις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις
"Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε να σας μεταφέρω ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης για τη συμβολή σας στη σφυρηλάτηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας. Και αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο μέρος σε εσάς.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και εδραιώθηκε από την ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Και φυσικά με την ομιλία του στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από έναν Έλληνα πρωθυπουργό.
Αυτή η εντυπωσιακή γιορτή της Ελλάδας ήταν κυρίως ένας τρόπος για την αμερικανική ηγεσία να τιμήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά σας στην αμερικανική κοινωνία, τον κρίσιμο ρόλο σας στην οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη σταθερή σας δέσμευση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Η αφοσίωσή σας στην ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης απέδωσε καρπούς. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και το εύρος της είναι ευρύτερο από ποτέ".
Διάλογος με την Τουρκία στη Βάση του Δικαίου της Θάλασσας
"Καταρχάς, είναι αλήθεια ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είχαμε μια πρόσφατη συνάντηση στην 'Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό μου και συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες.
Θα δημιουργήσουμε μια νέα σχέση που βασίζεται σε τρεις συγκεκριμένους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πολιτικός διάλογος, του οποίο θα ηγείται η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ένας δεύτερος πυλώνας θα είναι η θετική ατζέντα που θα έχει θετικά μέτρα και για τις δύο χώρες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.
Και ο τρίτος πυλώνας θα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συναντήσεις και για τους τρεις πυλώνες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε να έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (high level cooperation council) μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να υπογράψουν ένα σύνολο συμφωνιών.
Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν την Τετάρτη εδώ στη Νέα Υόρκη για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Πρέπει να τονίσω ότι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα τους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr