Η κυρία Βρεττού τόνισε ότι η τράπεζα μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη συμφωνία για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως το μεγαλύτερο μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Στόχος της είναι να σταθεί με χρηματοδοτικές λύσεις δίπλα στις επιχειρήσεις, ακόμη και σε εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί.
Όπως επισήμανε σχετικά, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή, αλλά είναι επίσης απαραίτητο η ρευστότητα να κατευθυνθεί και στις ΜμΕ με σωστό πλαίσιο και κανόνες, εάν θέλουμε να αναπτυχθεί το 90% της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική πολυετής κρίση βοήθησε στο να ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες ή μπορούν να καταστούν βιώσιμες με συνδυασμό ενίσχυσης των ίδιων κεφαλαίων και της χρηματοδότησης. «Ακόμα και εκείνες που δυσκολεύτηκαν στο παρελθόν, αλλά έχουν εξυγιανθεί, θα βρουν σε μας ανοικτές πόρτες επικοινωνίας και συνεργασίας. Η Attica Bank διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί ως η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της χώρας, σταθερά δίπλα στις επιχειρήσεις και τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους».
Η επικεφαλής της Attica Bank ανέφερε ότι η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο ήταν το σημείο - σταθμός, που σφράγισε την ύπαρξη και το μέλλον της τράπεζας και την ίδια στιγμή έφερε έναν νέο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή ως μέτοχο, τη Thrivest «που μοιράζεται το όραμά μας να αλλάξουμε την Attica Bank και να την κάνουμε σημείο αναφοράς για την επιχειρηματική τραπεζική, παράλληλα και με την πολύτιμη και αμέριστη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχοντας πετύχει το θεμελιώδες, προχωράμε με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας σε όλα τα επίπεδα».
Στο πλαίσιο αυτό, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των πελατών και η τράπεζα προσελκύει νέους, βγήκε από τον κύκλο της εσωστρέφειας, ενώ συνεχίζεται εντατικά το εσωτερικό «λίφτινγκ» της τράπεζας σε λειτουργίες και διαχείριση κόστους για να γίνει ακόμη πιο αποδοτική και ευέλικτη. «Το σημαντικότερο επίτευγμα όλων όμως, είναι ότι επαναφέραμε την Τράπεζα σε λειτουργική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2023, κάτι που μόλις λίγους μήνες πριν έμοιαζε αδύνατο», σημείωσε η κυρία Βρεττού.
Για τη συνένωση με την Παγκρήτια και την ανάδειξη του πέμπτου μη συστημικού τραπεζικού πόλου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank ανέφερε ότι «είναι ένα όραμα και ένας στόχος που μοιραζόμαστε με την Παγκρήτια και τους μετόχους μας, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις».
Σχετικά με την εξάλειψη του αναβαλλόμενου φόρου, η επικεφαλής της τράπεζας την χαρακτήρισε «μια ακόμη απόδειξη ότι η Attica Bank αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή, η πρώτη τράπεζα που θα βγει από το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) μέχρι το τέλος του έτους». Όπως εξήγησε σχετικά «τα εποπτικά ίδια κεφάλαιά μας δεν αλλάζουν, αλλά για να το πούμε απλά, παύει το τελευταίο κομμάτι που αντιστοιχούσε στον αναβαλλόμενο φόρο, ύψους 63 εκατ. ευρώ, να είναι λογιστικό και γίνεται άμεσα καταβεβλημένο κεφάλαιο. Σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ΑΜΚ, θα κεφάλαιά μας είναι πλέον, υψηλής ποιότητας, όπως τα χαρακτηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι εποπτικές αρχές».
Τέλος, για την ενεργοποίηση του «Ηρακλή 3» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη και η τράπεζα έχει ξεκινήσει την επαναξιολόγηση της στρατηγικής της, βάσει αυτής της προοπτικής, ώστε να προσδιορίσει σαφώς το χρονοδιάγραμμα και τις κεφαλαιακές ανάγκες οριστικής εξυγίανσης. «Όλα αυτά θα έχουν αποσαφηνιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εγκριθούν από τους μετόχους μας και τις εποπτικές αρχές. O αρχικός σχεδιασμός μας προέβλεπε μείωση των NPEs περίπου στο 35% έως το 2025, με τον Ηρακλή και εφόσον έχουμε τη στήριξη των δύο βασικών μας μετόχων, προσδοκούμε ότι θα πάμε και εμείς οριστικά σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως έχουν και οι συστημικές τράπεζες», κατέληξε η κυρία Βρεττού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr