Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αυξημένα έσοδα κατά 16% από τις χορηγήσεις πιστώσεων αγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ των 120,8 δισ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τα υψηλότερα κέρδη από το 2007.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα ανώτατα στελέχη από της Deutsche Bank έως της Nordea Bank αναφέρουν ότι οι καλοί καιροί δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Για πόσο όμως;
«Κλειδί» η αύξηση των επιτοκίων
Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική ενάντια στον πληθωρισμό, επιτρέπει στις τράπεζες να χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια για τις πιστώσεις που χορηγούν, τη στιγμή που μεταβιβάζουν ένα ελάχιστο μέρος των αυξήσεων στους καταθέτες.
«Μετά από πολλά χρόνια χαμηλών εσόδων, οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε ανάπτυξη. Αυτό θα συνεχιστεί στην Ευρωζώνη φέτος, όμως η αναπροσαρμογή αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα. Εάν τα επιτόκια κορυφωθούν, η αύξηση των εσόδων θα σταματήσει καθώς η επανατιμολόγηση θα φθάσει στο τέλος της», αναφέρει ο Φρανσουά Λαβιέ, διαχειριστής κεφαλαίου στην Lazar Freres Gestion στο Παρίσι.
Τα έσοδα από τις πιστώσεις αναμένεται να εξαντληθούν
Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά έντοκα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αυξηθούν λιγότερο τα επόμενα χρόνια.
Η Ανατολική Ευρώπη δείχνει ότι τα οφέλη προς τους πιστωτές θα σταματήσουν κάποια στιγμή, ενώ αρκετές κεντρικές τράπεζες της περιοχής αναμένεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού προς το τέλος του έτους και οι καταθέτες σε αρκετές χώρες προσβλέπουν ήδη σε καλύτερα επιτόκια.
«Μέχρι στιγμής, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν πιο απότομη από την αύξηση των επιτοκίων όσον αφορά τις καταθέσεις», δήλωσε ο Tanate Phutrakul, οικονομικός διευθυντής της ING Groep NV.
Κατάρρευση της ζήτησης
Ένας άλλος κίνδυνος, είναι εκείνος της κατάρρευσης της ζήτησης, εάν οι πελάτες αποφασίσουν να λάβουν ένα δάνειο πολύ ακριβό, περιορίζοντας ένα μέρος της εταιρικής και λιανικής τραπεζικής.
Οι δανειστές είδαν τη ζήτηση για εταιρικά δάνεια να μειώνεται κατά 11% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατοικιών μειώθηκε κατά 74%, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης από εταιρείες και νοικοκυριά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr