Ειδικότερα, στην επίσημη ανακοίνωσή του το Ταμείο επισημαίνει ότι οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει, θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία προς το παρόν τελεί υπό διαμόρφωση. «Η εν λόγω Στρατηγική Αποεπένδυσης, όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση κατά το α’ τρίμηνο του 2023.
Τα δημοσιεύματα για υποψήφιο επενδυτή επηρέασαν και τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατέγραψε ημερήσια άνοδο της τάξεως του 4,52% κλείνοντας στο 1,2020 ευρώ και σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το ανεπίσημο ενδιαφέρον για το 27% του ΤΧΣ επί της Τρ. Πειραιώς αφορά το ION Investment Group (IIG), έναν ευρωπαϊκό επενδυτικό και τεχνολογικό όμιλο, με παραρτήματα στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία καθώς και γραφεία σε 22 χώρες. Εξειδικεύεται σε τεχνολογικές λύσεις για τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς φορείς, χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες. Σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους οικονομικών και χρηματιστηριακών λύσεων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις από την υποστήριξη χρηματιστηριακών συναλλαγών μέχρι την διαχείριση ομολόγων και παραγώγων.
Επίσημο είναι, από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ. Πηγές της τράπεζας έχουν κάνει λόγο πλέον για προχωρημένες επαφές, ωστόσο σημειώνουν πως οι εξελίξεις είναι σε συνάρτηση με τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ΕΤΕ. Διευκρινίζεται, δε, ότι οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν αφού πρώτα η κυβέρνηση καταλήξει στην στρατηγική αποεπένδυσης που θα υιοθετήσει μέσω του ΤΧΣ για όλες τις συμμετοχές στις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προχώρησε στην επιλογή της επενδυτικής τράπεζας Rothschild ως ανεξάρτητου συμβούλου, αναθέτοντάς της την εκπόνηση μελέτης για τη στρατηγική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το Ταμείο από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το πλάνο αποεπένδυσης θα είναι έτοιμο προς έγκριση από τη Rothschild έως το τέλος του 2022, ενώ η στρατηγική θα λαμβάνει υπόψη της τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει άλλωστε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΧΣ.
O χρονικός ορίζοντας του πλάνου είναι μέχρι το τέλος του 2025, καθώς μέχρι τότε το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να μηδενίσει το ποσοστό που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ελέγχοντας το 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στην Eurobank.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr