Όπως ανέφερε ο Chief Product Officer της bbf:, κ. Ανδρέας Σιαμτάνης, κατά την παρουσίαση ανάπτυξης των δύο οικοπέδων της Κηφισιάς στην περιοχή Σφονδύλι, «πρόκειται για 22 κατοικίες σε δύο γειτονικά τεμάχια όπου ο συντελεστής είναι 0,6 και η αρτιότητα στα 2 στρέμματα». Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια και αφορά πολυτελείς κατοικίες με τιμές αφετηρίας τα 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το project για το οικιστικό συγκρότημα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ όπως αναφέρθηκε από στελέχη της εταιρείας στόχος είναι από το νέο έτος να φτιάξουν εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα.
«Η ανάπτυξη στην Κηφισιά θα γίνει με ανάθεση σε εργολάβο» διευκρίνισε ο κ. Σιαμτάνης, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως η bbf: θα αναπτύξει σταδιακά στην Ελλάδα το μοντέλο της Κύπρου, όπου οι ίδιοι βρίσκουν τους προμηθευτές και ξεκινούν συνεργασία μετά από μια διαδικασία auditing (επίσκεψη σε παλιά έργα του προμηθευτή, συνέντευξη κτλ.).
Το πλάνο για την Ελλάδα
Αναφερόμενος στην επέκταση στην Ελλάδα, ο CPO της bbf: ανέφερε πως η εταιρεία έχει ήδη 20 ακίνητα στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε όλη τη «γραμμή του Κηφισιά - Πειραιάς» (γραμμή 1 του Μετρό) με αναπτύξεις νεόδμητων κατασκευών. Επίσης, έχει ακίνητα στον Άλιμο και το Νότιο Μέτωπο, αλλά και στο κέντρο και τους Αμπελόκηπους. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δραστηριοποιείται στην Πορτογαλία και τον Καναδά. Παράλληλα, η bbf: έχει πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς και εξετάζει νέες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ το περασμένο καλοκαίρι εξέτασε περιπτώσεις σε Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη και Μύκονο αλλά οι τιμές της γης, όπως ειπώθηκε, έχουν «εκτοξευθεί».
Ο κ. Σιαμτάνης σημείωσε ακόμη πως αναζητείται μεγάλη έκταση για στρατηγική επένδυση, καθώς, όπως είπε, δίνει πλεονεκτήματα (π.χ. ευκολίες στις αδειοδοτήσεις) και παρουσίαση ολοκληρωμένων προτάσεων ανάπτυξης με δυνατότητες μεγαλύτερων υπεραξιών. Στην Κύπρο, συνέχισε, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη δύο στρατηγικές επενδύσεις, με μικτή χρήση το ένα (με πανεπιστημιακές εστίες, εμπορικό επιχειρηματικό πάρκο και κατοικίες) και ένα άλλο με κατοικίες και εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.
Οι τιμές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαμτάνης ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής είναι κατά 10% πιο κάτω στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο, λόγω χαμηλότερων εργατικών εξόδων. Η Μεγαλόνησος υπερέχει, όμως, λόγω της μη ύπαρξης ΦΠΑ στο «κομμάτι» της κατασκευής, παρά μόνο στην πώληση. Σύμφωνα με τον κ. Σιαμτάνη, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κόστος γης που δημιουργεί προβλήματα σε κατασκευαστές σε σχέση με την «τοποθέτηση» του προϊόντος στην αγορά. «Δεν μπορώ να αγοράζω στα ύψη τη γη, γιατί τότε πόσο θα πρέπει να πουλήσω;» αναρωτήθηκε. Κι αυτό διότι, όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει μια εκτίμηση στους ιδιοκτήτες ότι έχουν οικόπεδα μοναδικά και τα πουλούν σαν να πουλούν «τα παιδιά» τους. «Υπάρχουν και προτάσεις με αντιπαροχές ακόμη και στο 55% που έχουν δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά. Λένε στους ιδιοκτήτες, που δεν έχουν ρευστότητα, ότι θα μοσχοπουλήσουν τα ακίνητα που θα τους δώσουν και εκτινάσσουν τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών» πρόσθεσε. Πάντως, ο κ. Σιαμτάνης θεωρεί ότι στα επίπεδα των 5.000 με 10.000 ευρώ το τετραγωνικό καταγράφεται υψηλή ζήτηση, καθώς υπάρχει μεγάλη ρευστότητα διεθνώς, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός σε κάποιες περιοχές οι τιμές να «φρενάρουν».
Σε άλλο σημείο ο CPO της bbf: έκανε τη διαπίστωση ότι η Αττική είναι «τριχοτομημένη», εξηγώντας πως στα βόρεια προάστια τα πλάνα είναι οικιστικά, στο κέντρο επενδυτικά, ενώ στα νότια προάστια είναι ανάμικτα. Ξεκαθάρισε πως «δεν μας επηρεάζει η άνοδος του πλαφόν στην “χρυσή βίζα”» επικαλούμενος μάλιστα ρυθμίσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε σχέση με τα όρια της golden visa ανάλογα την περιοχή.
Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Άραβες, Λιβανέζους και Ισραηλίτες για επενδύσεις σε ακίνητα. «Επίσης η ρωσική αγορά έχει κάνει “απόβαση” εκτινάσσοντας τη ζήτηση, από σπίτια μέχρι γραφεία. Πολλοί θέλουν να έρθουν στην Κύπρο να στήσουν την έδρα τους βρίσκοντας τρόπους να κάνουν by pass τις κυρώσεις έχοντας διαβατήρια και βέβαια πολλές καταθέσεις εκτός Ρωσίας» συμπλήρωσε.
Γιώργος Αλεξάκης - Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr