"Η ευρωστία και ιδιαίτερα η κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος συχνά παρερμηνεύεται και παρουσιάζεται ως αντίθετη προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Μια τέτοια τοποθέτηση βασίζεται σε μια εσφαλμένη, λαϊκίστικη, αντίληψη ότι τα τραπεζικά κέρδη είναι υπερβολικά και ότι ο περιορισμός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελκυστικότερους όρους για τους δανειολήπτες και καταθέτες", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόσθεσε: "Η προσέγγιση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι τα μεγάλα μεγέθη, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχούν σε ακόμα πιο σημαντικά κεφάλαια που δεσμεύονται από μετόχους, αλλά και από άλλους επενδυτές, που επενδύουν μέσω της κεφαλαιαγοράς σε τραπεζικές μετοχές, αναλαμβάνοντας κινδύνους και προσδοκώντας κάποιο οικονομικό όφελος. Έτσι, η αποδυνάμωση της κερδοφορίας των τραπεζών θα ανέκοπτε την αναπτυξιακή τους πορεία, αλλά και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας".
Παράλληλα, επισήμανε ο κ.Νανόπουλος, οποιαδήποτε κάμψη στην κερδοφορία ή αμφισβήτηση της ευρωστίας μιας τράπεζας θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και καταθετών στην τράπεζα αυτή, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας συνολικά.
"Η υψηλή, υγιής κερδοφορία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για ανάπτυξη και πρόοδο, γεγονός που αναμφισβήτητα ωφελεί το κοινωνικό σύνολο. Χωρίς κερδοφορία, είναι δύσκολο να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Χωρίς σταθερότητα και εμπιστοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη", τόνισε ο κ.Νανόπουλος.
Ο κ.Νανόπουλος στην ομιλία του έδωσε συγκεντρωτικά στοιχεία που συνδέονται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:
- Τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 45,9 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2006, εισφέροντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς στέγης. Τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν επίσης αυξηθεί κατά 51,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο. Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον πρόσβαση στους αναγκαίους πόρους προκειμένου να επενδύσουν και να επεκταθούν εντός και εκτός των συνόρων.
- Η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών κυμαίνεται ακόμη σε λογικά επίπεδα και ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν είναι υπερχρεωμένος. Στα μέσα του 2007, ο δανεισμός των νοικοκυριών διαμορφώθηκε περίπου στο 43% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 63,2% του ΑΕΠ.
-Τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργήθηκαν 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Στο τέλος του 2006 οι τράπεζες απασχολούσαν 62.000 εργαζόμενους, που διαθέτουν δεξιότητες και τεχνογνωσία, σε τέτοιο βαθμό που να την εξάγουν πλέον στο εξωτερικό.
- Το 2006, οι τράπεζες πλήρωσαν 1,1 δισ. ευρώ σε φόρους κερδών, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το 2005. Συγχρόνως, μοίρασαν και στους μετόχους, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι εγχώριοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, μερίσματα αξίας περίπου 1,4 δισ.ευρώ ή 0,63% του ΑΕΠ.
- Περίπου το 47% της αξίας των μετοχών των επτά μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Marfin, Εμπορική και Γενική) βρίσκεται σε ξένα χαρτοφυλάκια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αξία περίπου 30 δισ.ευρώ ή 13,5% του αναθεωρημένου ΑΕΠ σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr