Για να υπάρξει deal στις τράπεζες θα πρέπει κάποιος Έλληνας τραπεζίτης ή ξένος να κάνει το πρώτο βήμα και αυτό δεν διαφαίνεται άμεσα.
Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων και γιατί ενώ όλοι συμφωνούν εδώ και χρόνια για συγχωνεύσεις έως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική κίνηση στις μεγάλες τράπεζες;
Οι μικρές τράπεζες εξαιρούνται καθώς στην Proton bank μπορεί να υπάρξει deal με την ισραηλινή Hapoalim, στην Attica bank κ.α.
1) Πρωτίστως τα deals στην Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται κυρίως γιατί απλά δεν τα θέλουν τα στελέχη. Όταν τα στελέχη που απαρτίζουν τα managements , οι μηνιαίες τους αποδοχές κινούνται μεταξύ 80 και 220 χιλιάδων ευρώ καθίσταται σαφές ότι κανείς εξ αυτών δεν επιθυμεί ανατροπές. Αντιστοίχως πολύ υψηλά είναι και τα bonus που λαμβάνουν.
2) Οι προσωπικές φιλοδοξίες των τραπεζιτών. Ορισμένες τράπεζες είναι προσωποπαγείς και στηρίζονται στην λογική ενός ανδρός αρχή.
3) Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου στην Eurobank και της Πειραιώς έχουν αυξήσει τουλάχιστον κατά 1 με 1,5 δις ευρώ την κεφαλαιοποίηση τους και ως εκ τούτου τις έχουν καταστήσει ακριβές.
Το παράδειγμα της Εθνικής είναι χαρακτηριστικό.
Πριν 2 χρόνια η Εθνική υπολειπόταν σε κεφαλαιοποίηση την Eurobank ενώ τώρα ξεπερνά τα 21 δις ευρώ λόγω της αύξησης των 3 δις και της εξαγοράς της Finansbank.
Για τους μετόχους της Alpha bank ένα deal με την Εθνική θα ήταν πολύ λιγότερο επωφελές σε σχέση με το παρελθόν.
4) Όσο τα business plan των τραπεζών υλοποιούνται απρόσκοπτα γιατί οι διοικήσεις να πειραματιστούν με μοντέλα συγχώνευσης αμφιβόλου αποτελεσματικότητας; Η διοίκηση της Alpha θα αναθεωρήσει με επιθετικότερο τρόπο το business planτης. Η Eurobank και η Πειραιώς όπως και η Marfin τα αναθεωρούν εκ νέου και επί τα βελτίωαποδεικνύοντας ότι στρατηγικά βαδίζουν στον σωστό δρόμο.
5) Η πορεία των κερδών από την Ελλάδα των επαναλαμβανόμενων και όχι των εκτάκτων προβληματίζει.
Με βάση τα κέρδη α΄6μήνου τα αυστηρώς επαναλαμβανόμενα κέρδη της Εθνικής από την Ελλάδα ανέχονται στα 277 εκατ ευρώ ή ακόμη και αν διευρυνθούν δεν ξεπερνούν τα 330 εκατ ευρώ επί συνόλου 878 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank τα κέρδη από την Ελλάδα ανέρχονται στα 286 εκατ ευρώ στο 6μηνο και της Alpha ανέρχονται στα 290 εκατ ευρώ.
6) Για να υπάρξει deal θα πρέπει οι επίδοξοι μνηστήρες των τραπεζών στόχων να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν premium έως και 30% και όχι να καταφύγουν στην εύκολη λύση της ανταλλαγής μετοχών. Κανείς managers ή βασικός μέτοχος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει σημαντικά κεφάλαια για εξαγορές.
7) Δυνητικοί ισχυροί κεφαλαιακά παίκτες στην τραπεζική αγορά όπως η Marfin επαναχαράσσει την στρατηγική της και θέτει σε προτεραιότητα την ωρίμανση της και την επίτευξη υψηλών κερδών και σε εύθετω χρόνο την πραγματοποίηση ενός deal.
8) Οι ξένες τράπεζες εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής από τα subprime δάνεια μεταθέτουν τα σχέδια τους για εξαγορές στο μέλλον.
9) Η κρισιμότερη ερώτηση είναι γιατί έως τώρα δεν έχουν υπάρξει deals στις μεγάλες τράπεζες; Πέραν από τους μισθούς των διοικήσεων , των business plan και των προσωπικών φιλοδοξιών θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και πρακτικά ζητήματα. Το 38% με 40% του δικτύου καταστημάτων σε Εθνική και Alpha αλληλεπικαλύπτονται , οι μετακινήσεις εργαζομένων από νομό σε νομό είναι πολύ δυσχερείς κ.α.
10) Οι τράπεζες στόχοι που κατά καιρούς αναφέρονται όπως η Alpha , Πειραιώς , Κύπρου κλήθηκαν να αξιολογήσουν εκ των πραγμάτων την προοπτική ενός deal και την απέρριψαν.
Η Εθνική με την Alpha , η Πειραιώς με την Κύπρου , η Marfin με την Πειραιώς , η Κύπρου με την Marfin και το αποτέλεσμα ήταν ότι απλά δεν μπορεί να υπάρξει deal.
Την προηγούμενη Παρασκευή κυκλοφόρησαν ανυπόστατες φήμες περί deal μεταξύ Πειραιώς και Eurobank ωστόσο διαψεύστηκαν εκ νέου κατηγορηματικά.
Το Dubai και η Marfin
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr