Αρχικά, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία ενεργητικού η S&P Global Ratings διαπιστώνει βελτίωση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι επιτέλους η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών και την αυξημένη εστίαση στον έλεγχο των δαπανών.
Διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank πιθανότατα θα επαναφέρουν τα μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.
Στο σκέλος των κινδύνων περιλαμβάνει μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από το αναμενόμενο και την πίεση στο περιθώριο κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης μετά το τέλος των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μικρή επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Η άμεση έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.
Στο μεταξύ, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν υποστηρικτικές, αφού το 2021, παρά την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ισχυρή. Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΕ, καθώς έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2026. Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να υπόσχονται την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με την S&P, οι συστημικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο 10% ή χαμηλότερα μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPEs. Μάλιστα, η S&P εκτιμά ότι θα μειωθούν σε περίπου 8% έως το τέλος του 2022.
Η αυξημένη αστάθεια της αγοράς και η αποστροφή επενδυτών από το ρίσκο, μπορεί να δυσκολέψει τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και να «πιάσουν» τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει ότι η ποιότητα του κεφαλαίου θα παραμείνει αδύναμη καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις χρειάζονται χρόνια για να αποσβεστούν.
Τέλος, αναφέρει πως τα κέρδη πιθανότατα θα παρέχουν στήριξη στην κεφαλαιακή θέση και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναφέρουν τα μερίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr