Κορυφαία τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν εταιρικά δάνεια και ομόλογα , αλλά και δάνεια λιανικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι βραχυπρόθεσμα έχουν ανακύψει προβλήματα τα οποία για τις μεν τράπεζες δυσχαιρένουν τους όρους δανεισμούς τους ενώ για τους καταναλωτές έστω και συγκυριακά προκύπτει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι σε αυτή την συγκυρία δεν ενδείκνυνται για τις τράπεζες η σύναψη ομολογιακών δανείων , μειωμένης εξασφάλισης ή υβριδικών τίτλων ή τιτλοποιήσεων. Ταυτόχρονα σε στεγαστικά και καταναλωτικά έχουν υπάρξει στρεβλώσεις οι οποίες μπορεί να είναι συγκυριακές και προσωρινές ωστόσο δεν παύουν να απασχολούν και να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
Ο επικεφαλής της Citigroup Global Markets κ Γ Κοφινάκος αναφέρει ότι σε αυτή την συγκυρία εταιρίες με πιστοληπτική διαβάθμιση BBB αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα δανεισμού.
Αντιθέτως εταιρίες με υψηλότερη διαβάθμιση μπορεί να αντιμετωπίζονται καλύτερα από το διεθνές σύστημα ωστόσο παρατηρείται αύξηση των spreads τουλάχιστον κατά 40 πόντους. Αν π.χ. μια εταιρία δανειζόταν με Euribor + 80 πόντους τώρα συγκυριακά δανείζεται με Euribor + 120 πόντους.
Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση και στα spreads των εταιρικών ομολόγων που συνεπάγεται μεγαλύτερα κόστη για τους εκδότες και ειδικά για τις τράπεζες που κατά βάση είναι οι μεγαλύτεροι εκδότες παγκοσμίως.
Οι συνθήκες στρέβλωσης στα δάνεια επιχειρηματικά ή στα εταιρικά ομόλογα θα διατηρηθούν όσο μαίνεται η κρίση ρευστότητας διεθνώς. Στα επιχειρηματικά δάνεια η αύξηση των spreads είναι αξιόλογη λόγω της συγκυρίας αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Proton bank κ Α. Αθανάσογλου.
Τα spreads στα επιχειρηματικά δάνεια σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξωφρενικά χαμηλά και δεν αντικατόπτριζαν το ρίσκο που αναλάμβαναν οι τράπεζες όταν δανειοδοτούσαν μια εταιρία.
Η αισθητή διεύρυνση των spreads προβληματίζει και ίσως επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις ωστόσο μετά την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης οι τραπεζίτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα spreads.
Για σημαντικές υπερβολές στα spreads των επιχειρηματικών δανείων κάνει λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος της Millennium bank κ Γ Τανισκίδης ο οποίος υποστηρίζει ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερο ρίσκο από το επιτρεπτό και αυτό γιατί δεν θέλουν να θυσιάσουν μερίδια αγοράς.
Στα επιχειρηματικά παρατηρείται αύξηση των spreads η οποία μπορεί να δυσχεραίνει τον δανεισμό αλλά είναι εκλογικευμένη και πιο κοντά στα ρίσκα της αγοράς.
Ο κ Τανισκίδης υποστηρίζει ότι τα spreads στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται κοντά στο 4% υψηλότερα του euribor , 0,95% υψηλότερα του euribor στα στεγαστικά ενώ στα καταναλωτικά διαμορφώνεται στα 5,78% υψηλότερα από το κόστος χρήματος το 4%.
Η ανάληψη ρίσκου δημιουργεί επισφάλειες και οι κατηγορίες που προβληματίζουν είναι οι κάρτες όπου οι καθυστερήσεις πάνω από 30 ημέρες αγγίζουν μέχρι και το 26% σε ορισμένες τράπεζες ενώ στα στεγαστικά αυτά που καλύπτουν το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με το τι ίσχυε στο παρελθόν.
Ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank και επικεφαλής στα στεγαστικά δάνεια κ Θ Καλαντώνηςυποστηρίζει ότι ιστορικά η διαφορά μεταξύ του εκάστοτεεπιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor διαμορφώνεται στους10 ή 15 πόντουςλόγω της κρίσης διεθνώς έχει διευρυνθεί στους 40 πόντους.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια αρχικά με euribor όσον αφορά τα κυμαινόμενα. Αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Πριν 1 με 1,5 χρόνο ορισμένες τράπεζες αντικατέστησαν το euribor με το επιτόκιο της ΕΚΤ για λόγους διαφάνειας. Όμως οι τράπεζες επανέρχονται εκ νέου στο euribor ακολουθώντας τα διεθνώς ισχύοντα. Κατά τον κ Καλαντώνη σε διάστημα 6 μηνών από τώρα η διαφορά επιτοκίου ΕΚΤ και euribor θα υποχωρήσει στις 10 με 15 μονάδες και η αγορά θα εξορθολογιστεί.
Τι σημαίνει αυτό για τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr