Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε ότι προστατεύει την οικονομία της χώρας από επιθέσεις από «ξένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που μπορούν να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.
«Ο διογκούμενος πληθωρισμός δεν είναι σύμφωνος με την πραγματικότητα της χώρας μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι τα πρόσφατα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της σοβαρά αποδυναμωμένης λίρας θα δαμάσουν σύντομα τις «άδικες» αυξήσεις τιμών.
Οι οικονομολόγοι που σχολίασαν την είδηση δεν εντυπωσιάστηκαν.
Για "ανοησίες" έκανε λόγο ο Timothy Ash, στρατηγός αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, λίγο μετά την ομιλία.
«Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία λόγω των απολύτως τρελών ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής που επέβαλε ο Ερντογάν», έγραψε. «Δεν υπάρχει ξένος δάκτυλος».
Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της άρνησης του προέδρου —ο οποίος ελέγχει ουσιαστικά τους μοχλούς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας— να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Και οι ίδιοι οι Τούρκοι κοιτάζουν πέρα από τη λίρα καθώς χάνουν την ελπίδα τους στο δικό τους νόμισμα: τα τουρκικά καταστήματα αρχίζουν τώρα να εμφανίζουν τιμές σε δολάρια ΗΠΑ και οι Τούρκοι βάζουν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ether.
Ορκισμένος αντίπαλος των επιτοκίων, ο Ερντογάν περιέγραψε μια εναλλακτική σειρά μέτρων για την ενίσχυση της λίρας. Το σχέδιο ουσιαστικά συνεπάγεται την προστασία των τοπικών καταθετών από την αστάθεια της αγοράς καταβάλλοντάς τους τη διαφορά εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων ξεπεράσει τα επιτόκια των τραπεζών.
Οι επικριτές λένε ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο και είναι ουσιαστικά μια μεγάλη κρυφή αύξηση των επιτοκίων.
Οι παρεμβάσεις του κράτους σε νομίσματα, που ξοδεύουν δολάρια για να αγοράσουν λίρες προκειμένου να τη σταθεροποιήσουν, ήταν δαπανηρές.
Η λίρα φαινόταν να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στα μέσα Δεκεμβρίου, πέφτοντας έως και 18 ανά δολάριο προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει το σχέδιό της διάσωσης. Η παρέμβαση κατάφερε να επαναφέρει το νόμισμα λίγο κάτω από τα 14 ανά δολάριο και να παραμείνει σταθερό εκεί την περασμένη εβδομάδα, αν και αυτή είναι μια δραματική πτώση από το επίπεδο του 7 στο δολάριο μόλις πριν από ένα χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr