Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τις διοικήσεις Αράπογλου της Εθνικής, Μηλιάκου της ΑΤΕ , Τσουπίδη του ΤΤ και Κολλίντζα της Attica Bank, οι πολιτικές εξυγίανσης που υιοθετήθηκαν, οι εξωστρεφείς κινήσεις κυρίως εξαγορών που υλοποιήθηκαν αλλά και η στρατηγική που χαράχθηκε για τα επόμενα χρόνια μέσω κυρίως των business plan αποτελούν τις βάσεις αξιολόγησης των αναλυτών και διεθνών επενδυτών.
Οι διοικήσεις των τραπεζών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σημαντικό βαθμό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και στην πορεία του χρηματιστηρίου ενώ και οι αλληλοεπιδράσεις ευρύτερα μεταξύ της οικονομίας και του επιχειρείν είναι πολυσύνθετες.
Οι διεθνείς επενδυτές οι οποίοι κατέχουν από 40% έως 50% των μετοχικού κεφαλαίου των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έχουν αποτιμήσει ειδικά τις κρατικές τράπεζες με βάση την πορεία των κερδών αλλά κυρίως με βάση τις επιχειρηματικές εξαγγελίες για τα επόμενα χρόνια όπως προκύπτουν από τους επιχειρηματικούς στόχους.
Μέχρι τώρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όχι βεβαίως γιατί σημαντικό μέρος των τραπεζιτών προέρχεται από τον χώρο της κυβερνώσας παράταξης δηλαδή της ΝΔ αλλά κυρίως γιατί οι οικονομικοί στόχοι που ετέθηκαν υλοποιούνται προκαλώντας τις επιδοκιμασίες των ξένων.
Οι τωρινοί διοικητές των «κρατικών» τραπεζών φαίνεται ότι βρίσκονται πιο κοντά σε σχέση με τους πρώην διοικητές, στους ισχύοντες κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Αυτό δεν συνεπάγεται ότι και τραπεζίτες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς ωστόσο είναι σαφές από τα πεπραγμένα των προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων ότι απλά τα τωρινά management βρίσκονται πιο κοντά στις νέες τάσεις της διεθνοποιημένης αγοράς.
Το παράγοντα αυτό τον αξιολογούν οι ξένοι θεσμικοί οι οποίοι δεν ενδιαφέροντα για τις κομματικές αποχρώσεις των managements αλλά για το αν η ασκούμενη επιχειρηματική τους πολιτική συμβαδίζει με την δική τους επενδυτική στρατηγική.
Το management Αράπογλου
Η ΝΔ τοποθέτησε τον Τ. Αράπογλου στην Εθνική και μέσα σε 4 χρόνια τι κατάφερε το management;
Στα τέλη 2003 η Εθνική είχε επιτύχει κέρδη 360 εκατ ευρώ. Στο τέλος του 2007 η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη άνω των 1,55 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 330% σε 4 χρόνια.
Το ενεργητικό της Εθνικής στα τέλη του 2003 ανερχόταν στα 54 δις ευρώ και το 2007 θα ανέλθει στα 88 δις ευρώ.
Η Εθνική στο μεσοδιάστημα πραγματοποίησε μια σειρά επιθετικών εξαγορών στο εξωτερικό με προεξάρχουσα την τουρκική Finansbank.
To management Αράπογλου κατάφερε σε διάστημα 4 ετών να ενισχύσει κατακόρυφα την οικονομική θέση του ομίλου της Εθνικής και την κεφαλαιοποίηση από 10 δις ευρώ να την διπλασιάσει στα 20 δις ευρώ.
Η επιτυχημένη στρατηγική Αράπογλου δεν θα πρέπει να αλλάξει τονίζουν κορυφαία στελέχη.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κατακρίνει μάλλον αναίτια τον Αράπογλου για την εξαγορά της Finansbank που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις.
Είναι σαφές ότι μια αλλαγή στην στρατηγική της Εθνικής μπορεί να δημιουργήσει χρηματιστηριακές και ίσως επιχειρηματικές «περιπέτειες» στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Το management Μηλιάκου
Η περίπτωση της ΑΤΕ ίσως είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς το 2003 ο όμιλος εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση πάνω από 300 εκατ ευρώ, τεράστιες υποαξίες και επισφάλειες που ξεπερνούσαν το 20% των συνολικών χορηγήσεων.
Το management Μηλιάκου, που τοποθετήθηκε από την ΝΔ , έπεισε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου , λύθηκε το ασφαλιστικό, το θέμα των πανωτοκίων, οι υποαξίες των χαρτοφυλακίων και κυρίως η καθαρή θέση της ΑΤΕ είναι πλέον ισχυρή , χωρίς λογιστικές αλχημείες.
Η ΑΤΕ αποτελεί μια από τις πλέον ειδικές περιπτώσεις στον κλάδο καθώς μέσα σε 4 χρόνια από ένα περίπου χρεοκοπημένο τραπεζικό ίδρυμα έχει μετεξελιχθεί σε τράπεζα που
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr