Οι απόψεις φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι πολλά περιθώρια μεγάλης ή γενικευμένης πτώσης δεν υπάρχουν. Δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι αλλά η ενεργοποίηση του παγκόσμιου κεφαλαίου ήταν ιδιαίτερα θετική.
Σύμφωνα με τον κ Γ Κοφινάκο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citigroup Global Markets Greece η διόρθωση ίσως να συνεχιστεί αλλά τα περιθώρια πτώσης είναι πολύ περιορισμένα μόνο 2% ενώ το κεντρικό θέμα παραμένει η διόρθωση είναι βασισμένη σε τεχνικές καταστάσεις της πιστωτικής αγοράς και τίποτα χειρότερο.
Οι τράπεζες πάντως στην Ελλάδα με επίκεντρο την Alpha Βank, την Εθνική ελέω και της έκθεσης της UBS και το ΤΤ επανέκαμψαν χθες αποκομίζοντας εντυπωσιακά κέρδη ενώ το κυριότερο αγοραστές ήταν μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές.
Η UBS έχει αγοράσει σημειωτέον ίδιες μετοχές της Alpha Βank στα 25 ευρώ και η μετοχή της τράπεζας χθες έκλεισε περίπου 2,5 ευρώ χαμηλότερα. Η Εθνική διαπραγματεύεται περί τα 4 με 4,5 ευρώ χαμηλότερα από τα υψηλά της ενώ το ΤΤ βρίσκεται 3,5 ευρώ χαμηλότερα από το τελευταίο placement.
Οι διεθνείς αγορές σκιάζονται από 3 παράγοντες που δεν έχουν εξαλειφθεί ωστόσο στο αντίποδα υπάρχουν πλείστοι λόγοι που επιδρούν θετικά.
Ο κίνδυνος της ωρολογιακής βόμβας που λέγεται Subprime δάνεια στις ΗΠΑ δηλαδή στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε χαμηλόμισθους αρχίζει να προβληματίζει σοβαρά το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Πολλές ανατολικοευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και άλλες διεθνώς χορηγούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και γιεν. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προκαλεί αναταραχή καθώς γεν και ελβετικό φράγκο ενισχύονται. Το δολάριο το οποίο είχε δεχθεί μεγάλες πιέσεις τους προηγούμενους μήνες λόγω επιτοκίων φαίνεται ότι σταθεροποιείται έναντι του ευρώ.
Αυτοί οι τρεις παράγοντες συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι διόρθωση στα χρηματιστήρια ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί. Όμως πέραν των αρνητικών παραγόντων υπάρχουν αντίστοιχα και σημαντικοί λόγοι που επιδρούν θετικά στις διεθνείς αγορές.
1) Τα αμερικανικά κεφάλαια συνεχίζουν να επενδύουν επιθετικά στην Ευρώπη κυρίως σε χρηματιστήρια όπως το Ελληνικό.
Είναι ενδεικτικό ότι τις μεγαλύτερες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα τις έχουν πραγματοποιήσει Αμερικανοί επενδυτές. Βέβαια στην περίοδο των ρευστοποιήσεων κατά βάση πουλούσαν αμερικανικά funds.
2) Τα αποτελέσματα των τραπεζών και των επιχειρήσεων είναι ιδιαιτέρως θετικά ειδικά ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
3) Θεμελιώδη μεγέθη και μακροοικονομικά στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρώπη λειτουργούν θετικά.
4) Μεγάλοι οίκοι όπως η Citigroup ή η Goldman Sachs λαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να καλύψουν τις ζημίες τους από τα subprime δάνεια.
5) Οι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν στις αγορές χρήματος και συνολικά έχουν πραγματοποιήσει 230 δισ. ευρώ ενέσεις ρευστότητας ενώ για πρώτη φορά μιλούν για σταθεροποίηση στις αγορές χρήματος.
Οι θέσεις των ξένων στις τράπεζες
Στην Εθνική Τράπεζα οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 51%, στην Alpha Βank το 41% όπως και στην Πειραιώς, στην Eurobank το 35% στην Proton Βank πάνω από το 40% και στο ΤΤ περίπου το 37%.
Ορισμένοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν αξιοσημείωτες θέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Στην Εθνική η Morgan Stanley κατέχει πάνω από το 1,6% ενώ σημαντική θέση περίπου 4,5% εμφανίζεται ότι κατέχει και η Bank of New York ως θεματοφύλακας. Η Citigroup κατέχει κάτω από το 1% της Εθνικής. Επίσης αξιόλογες θέσεις κατέχουν το Fidelity, η Merrill Lynch, Goldman Sachs, η Henderson κ.α.
Στην Alpha Βank περίπου 2% ελέγχει το fund Centaurus, το Fidelity κατέχει κάτω από το 0,5% ενώ αξιόλογα είναι τα ποσοστά της Franklin, Laxey και Credit Suisse.
Στην Marfin Investment Group όπως ανακοινώθηκε μεγάλες επενδυτικές θέσεις που ξεπερνούν το 2% κατέχουν το Centaurus Capital Fidelity, το Fortress, το Franklin Mutual, το
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr