Οι πιέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν πολύ μεγάλες κυρίως γιατί η διεθνής κρίση επιδρά εξ αντανακλάσεως.
Διεθνή Funds που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστοποιούν θέσεις τους παγκοσμίως και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι 1) ποιες είναι οι αντοχές των ελληνικών τραπεζών 2) υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα στις ελληνικές τράπεζες που συνδέονται μεfunds τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα 3) οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε CDOs.
Δύο κορυφαίοι τραπεζίτες ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας κ Αράπογλου και ο επικεφαλής της Marfin κ Βγενόπουλος καταθέτουν τις απόψεις τουςσε μια σειρά καίριων θεμάτων όπως η επενδυτική κρίση , τα deals , οι δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων αλλά και την αισιοδοξία τους ότι έσοδα και δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω.
Πρωτίστως όμως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτουν οι τράπεζες ότι
1) τόσο στο 6μηνο όσο και στο 9μηνο το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς ιδιαίτερα υψηλούς
2) Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων και ειδικά στεγαστικών τον Ιούλιο ήταν πολύ αυξημένες και σε ορισμένες τράπεζες μάλιστα σημειώθηκε και ιστορικό ρεκόρ
3) Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Eurobank και Πειραιώς πραγματοποιούνται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση των διοικήσεων ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
4) Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της Εθνικής στις 30 Αυγούστου στα 880 εκατ ευρώ της Marfin popular στις 29 Αυγούστου στα 290 εκατ ευρώ αλλά και της ΑΤΕ στα 136 εκατ ευρώ αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά στην αγορά.
Το γεγονός ότι Εθνική και Marfin ανακοινώνουν κέρδη στα τέλη Αυγούστου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία επιλογή.
5)Πολλά hedge funds διατηρούν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Όταν αυξάνεται το επενδυτικό ρίσκο όπως στην περίπτωση των subprime τα funds προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις πιέζοντας μετοχές όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Εθνικής ειδικά στο ΤΤ , την Alpha bank.
6) Ποιες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν CDOs τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η Eurobank εμφανίζεται να διαθέτει τα περισσότερα ωστόσο είναι ΑΑΑ της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης. Το ΤΤ 180 εκατ ευρώ όλα ΑΑΑ , η ΑΤΕ 25 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ είναι ΑΑ και τα 15 εκατ ΑΑΑ.
O διοικητής της Εθνικής τράπεζας κ Τ. Αράπογλου επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε τέτοιους κινδύνους, διαθέτουν ποιοτικά χαρτοφυλάκια δανείων και ισχυρές επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων.
Όμως και διεθνώς υπήρξαν υπερβολικές αντιδράσεις καθώς πλέον οι τράπεζες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το ρίσκο τους αφού το διαχέουν μέσω τιτλοποιήσεων στα δάνεια.
Το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί και επιδεινωθεί οι παράγοντες μόχλευσης των κεφαλαίωνκαι ταυτόχρονα χειροτερεύσει οι συνθήκες δανεισμού για τα διεθνή funds ίσως επηρεαστεί ο τομέας των deals.
Σύμφωνα με τον κ Αράπογλου τα funds σε αυτή την φάση δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω δανεισμού και ως εκ τούτου πολλά σχεδιαζόμενα deals θα μετατεθούν για το μέλλον».
Ο δανεισμός της MIG
Διεθνώς τα private equity και γενικότερα ορισμένα funds αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης κεφαλαίων μέσω δανεισμού ώστε να χρηματοδοτήσουν σχέδια εξαγορών.
Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την αύξηση του ρίσκου και με την μη ανάληψη του από τους επενδυτές.
Δεν είναι τυχαία η αποτίμηση τόσο του Blackstone ή του KKR τα οποία διαπραγματεύονται κάτω της λογιστικής τους αξίας.
Ο όμιλος της Marfin και ειδικά η MIG σχεδιάζει να προχωρήσει σε άντληση περί των 10 δις ευρώ από τις αγορές ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις εξαγορών.
Οι διεθνείς συνθήκες επηρεάζουν την Marfin;
Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Α. Βγενόπουλος επισημαίνει ότι «είναι αλήθεια ότι οι όροι δανεισμού έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Όμως μεταξύ της MIG και άλλων private equity υπάρχει μια μεγάλη και πολύ ουσιαστική διαφορά αναφέρει ο κ Βγενόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr