Οι τραπεζίτες όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την διόρθωση που συντελείται στα χρηματιστήρια και κυρίως την κατάρρευση ορισμένων hedge funds.
Τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και ένα γεγονός μεγάλης κλίμακας όπως τα προβλήματα που ανέκυψαν στα subprime δάνεια στις ΗΠΑ επηρεάζουν τα αμερικανικά και διεθνή funds τα οποία σε περιόδους κρίσεων ρευστοποιούν θέσεις από περιφερειακές αγορές όπως την Ελλάδα αλλά και μετοχές όπου έχουν επιτύχει υψηλές αποδόσεις.
Το ερώτημα που ανακύπτει πέραν της πίεσης που ασκείται στα χρηματιστήρια αν ταsubprime δάνεια στις ΗΠΑ αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα.
Αν οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να δεχθούν κραδασμούς από μια έκρηξη της«subprime» ωρολογιακής βόμβας;
Κορυφαίοι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει τα αμερικανικά πρότυπα πιστωτικής επέκτασης και ότι τα δάνεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απέχουν σημαντικά ώστε να χαρακτηρισθούν subprime.
Ειδικά στην Ελλάδα η αγορά δανείων δεν έχει ακόμη ωριμάσει και υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια αύξησης. Αρκεί όμως να ελεγχθεί το πιστωτικό ρίσκο αλλά και να τιθασευτούν οι επισφάλειες.
Επίσης μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι αν οι προβλέψεις των τραπεζιτών με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Πειραιώς κ Μ Σάλλα ότι τα δάνεια στην Ελλάδα θα διπλασιασθούν στα επόμενα 5 χρόνια.
Ο κ Σάλλας έχει προβλέψει ότι ουσιαστικά το 2012 τα δάνεια στην Ελλάδα από 180 δις ευρώ θα ξεπεράσουν τα 360 δις ευρώ δηλαδή θα διπλασιασθούν στα επόμενα 5 χρόνια.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αυτή σημαντική αύξηση των δανείων θα δημιουργήσει προβλήματα επισφαλειών και πόσο προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοιους δυνητικούς κινδύνους.
Ο διοικητής της ΑΤΕ Bank κ Δ Μηλιάκος επισημαίνει ότι « οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει πολύ σημαντικά δείγματα βελτίωσης της ποιότητας των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα όσον αφορά τα NPLs βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες φάσεις του καθώς οι τάσεις βελτίωσης και εξυγίανσης δεν διαφαίνεται ότι θα ανακοπούν.
Παράλληλα οι προβλέψεις αντικατοπτρίζουν πραγματικούς ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων , τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζονται ενώ και στην περίπτωση της ΑΤΕ ήδη το NPLs βρίσκεται κάτω από το 10% με προοπτική περαιτέρω μείωσης από διαγραφές και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης στην ΑΤΕ ειδικά τον Ιούλιο παρατηρήθηκε ιστορικό ρεκόρ εκταμίευσης νέων στεγαστικών δανείων ενώ και συνολικότερα ο Ιούλιος θα είναι ένας καλός μήνας για το σύστημα»
Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank κ Γ Αρώνης αναφερόμενος στα subprime δάνεια επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες κατά βάση δεν έχουν χορηγήσει δάνεια σε κατηγορίες πελατών υψηλού ρίσκου.
Ορισμένα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αλλοδαπούς κυρίως Ρωσοπόντιους ή άλλων εθνικοτήτων σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο για το σύστημα.
Οι τράπεζες βελτιώνουν σημαντικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πριν χρόνια τα NPLs διαμορφώνονταν στο 7 ή 8% ενώ τώρα κατά βάση οι τράπεζες κινούνται κοντά στο 2,5%. Επίσης έχουν αυξηθεί οι διαγραφές δανείων. Η Alpha bank έχει πραγματοποιήσει στο α΄6μηνο του 2007 διαγραφές 227 εκατ ευρώ μέροςτων οποίων αφορά καθυστερημένα άνω του έτους καταναλωτικά δάνεια.
Τα δάνεια στην Ελλάδα εξυγιαίνονται και οι τράπεζες εναρμονίζονται με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των δανείων τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά συν τοις άλλοις και λόγω του γεγονότος ότι το εξωτερικό συμμετέχει ενεργά στην αύξηση των ενοποιημένων χορηγήσεων»
Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ Πάνος Τσουπίδης αναφέρει ότι « η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσεων οικονομικών κυρίως τα περισσότερα προβληματικά δάνεια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr