Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι 30 κατηγορούμενοι της δικογραφίας έχουν ήδη απαλλαγεί για τις κατηγορίες της απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις από τον περασμένο Ιούλιο.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από πολύμηνη διαδικασία έκλεισε σήμερα με την ετυμηγορία του την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε εξασφαλίσει το ΤΤ σε επιχειρηματίες, οι οποίες, κατά τη δικογραφία, είχαν ζημιώσει το ίδρυμα.
Κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό στα επίμαχα δάνεια και επομένως πως πρέπει να απαλλαγούν από την κατηγορία της απάτης, που αφορούσε συγκεκριμένες πιστώσεις, ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και οι συνεργάτες του Ιωάννης Ρόρρης και Αλεξάνδρα Λιακοπούλου καθώς και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ, Μάριος Βαρότσης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό τα μέλη του ΔΣ του ΤΤ «καλώς στηρίχθηκαν σε έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά. Ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το ΤΤ σε αυτήν. Δεν παραπλανήθηκαν τα στελέχη της τράπεζας ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ».
Τον περασμένο Ιούλιο το δικαστήριο κατά πλειοψηφία απάλλαξε την πλειονότητα των 35 κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της απιστίας και της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων. Το δικαστήριο έκρινε τότε, ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων. Η άποψη της προέδρου, που ήταν το μέλος της Έδρας που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος στελεχών της τράπεζας και επιχειρηματιών.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Άρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας, ανέφεραν: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr