Ειδικότερα, η δημοσίευση του οδηγού έρχεται, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 18 Μαρτίου 2020.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτοί οι δύο τύποι κινδύνου προκύπτουν σε συναλλαγές παραγώγων και σε συναλλαγές όπου οι κινητές αξίες χρησιμοποιούνται για δανεισμό μετρητών, όπως συμφωνίες επαναγοράς.
Η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων από τον αντισυμβαλλόμενο αφορά και τις δύο δραστηριότητες. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει δείξει ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει μια τράπεζα, καθώς οι αθετήσεις αντισυμβαλλομένων μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εσωτερικά μοντέλα για τον υπολογισμό της αξίας των ανοιγμάτων τους σε κίνδυνο CCR και CVA, εφόσον αυτά τα μοντέλα πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ο οδηγός που δημοσιεύθηκε σήμερα εξηγεί τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να αξιολογήσει την εγκυρότητα τέτοιων μοντέλων, ιδιαίτερα των εσωτερικών μοντέλων έρευνας.
Σημειώνεται τέλος, πως ο οδηγός δεν πρέπει να εκληφθεί ότι υπερισχύει της ισχύουσας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και συνεπώς δεν προορίζεται να αντικαταστήσει, να παρακάμψει ή να επηρεάσει τους εν λόγω νόμους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr