Μέρος των τρεχουσών κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες ενδεχομένως να περιλαμβάνει και ένα premium που προέρχεται από τα προβλεπόμενα deals ωστόσο η πλειοψηφία της αγοράς προεξοφλεί ότι κάτι θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Σε αντίθεση με την γενική αίσθηση της αγοράς ότι δηλαδή επίκειται εξαγορές και συγχωνεύσεις οι τραπεζίτες και γενικότερα τα στελέχη που απαρτίζουν το management έχουν διαφορετική άποψη και προσεγγίζουν τα deals από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Όλοι οι τραπεζίτες συμφωνούν στην θεωρίαότι τα deals είναι μονόδρομος όμως στην πράξη αποτελούν τους βασικούς ανασχετικούς παράγοντες. Τα στελέχη λοιπόν και οι διοικήσεις φαίνεται ότι έχουν πιο αποφασιστική δύναμη από τους μετόχους στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί ένα παράγοντα που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Γιατί ναυάγησε εκ νέου η προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ της Εθνικής και της Alpha bank;
Γιατί τα στελέχη της Alpha εκτιμούν ότι αν υπάρξουν συγχωνεύσεις στις τράπεζες θα πραγματοποιηθούν μετά το 2008;
Γιατί το management της Eurobank με προεξάρχοντα τον κ Νανόπουλο υποστηρίζει ότι για το μέλλον θα πρέπει να μετατεθούν τα deals ;
Γιατί η Πειραιώς έκλεισε τις πόρτες τις συνεργασίας με την Marfin αλλά και με άλλους ξένους που κατά καιρούς προσεγγίζουν την διοίκηση;
Γιατί ακόμη και ένα απλό deal της Proton bank με την Probank προσκρούει σε μια σειρά εμποδίων;
Απλά γιατί ενώ εδώ και 7 χρόνια από το 2000 συζητούνται στην αγορά ότι επίκειται εξαγορές δεν έχει υπάρξει καμιά κίνηση πλην της εξαγοράς της Emporiki από την Credit Agricole;
Απραξία στα deals
Κορυφαίος παράγοντας του τραπεζικού συστήματος με πολύ σαφή τρόπο εξηγεί γιατί έως τώρα δεν έχουν υπάρξει επιχειρηματικά deals.
«Η αγορά υποστηρίζει ότι οι μέτοχοι ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στον κλάδο των τραπεζών.
Αυτό δεν είναι εκτός πραγματικότητας αλλά η πραγματική κρυφή δύναμη που πραγματικά οριοθετεί τους κανόνες είναι τα στελέχη.
Το deal της Εθνικής με την Alpha στο παρελθόν δεν το χάλασαν οι μέτοχοι αλλά τα στελέχη.
Οι διοικήσεις σε αυτή την φάση υλοποιούν τα business plan για την επόμενη διετία επιτυχώς. Ταυτόχρονα τα κέρδη αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς ενώ οι εκτιμήσεις από την πορεία εσόδων από το εξωτερικό είναι πολύ θετική.
Για τις ελληνικές τράπεζες ίσως το εξωτερικό να μην αποτελέσει πραγματικό χρυσορυχείο αλλά σίγουρα θα αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας για την μελλοντική κερδοφορία αλλά και για τις κεφαλαιοποιήσεις.
Παράλληλα τα bonus που απολαμβάνουν τα στελέχη είναι υψηλά.
Γιατί λοιπόν οι τραπεζίτες να πειραματισθούνμε επιχειρηματικά μοντέλα αμφιβόλου κατάληξης ή αποτελεσματικότητας;
Πέραν αυτών ακόμη και μια ξένη τράπεζα ανεπιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο μιας τράπεζας στην Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει πέραν του premium της τάξης 30% για τον έλεγχο και πρόσθετο premium λόγω των υψηλών προσδοκιών για τα κέρδη από το εξωτερικό.
Δηλαδή συνολικά ένας ξένος πρέπει να προσφέρει 40-50% premium σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος ξένος θα προσφέρει τόσο υψηλά premium και πως οι διοικήσεις των ξένων τραπεζών θα δικαιολογήσουν στους μετόχους τους τα υψηλά premium;
Η απάντηση είναι προφανής κανείς δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον υπό αυτούς τους απαγορευτικούς όρους.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr