Οι δυνάμεις των παραδοσιακών μετόχων ατονούν ενώ οι διοικήσεις πλέον συναινούν πλήρως στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές των funds managers των μεγάλων ξένων οίκων και των κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων.
Η τάση αυτή αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο ωστόσο για πρώτη φορά καθίσταται αισθητό και στην Ελλάδα και ειδικά στις τράπεζες όπου η συμμετοχή των ξένων είναι πολύ αυξημένη.
Σε σχέση με το παρελθόν έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή , μια ουσιαστική ειδοποιός διαφορά.
Πριν π.χ.2χρόνια κατά βάση μακροπρόθεσμοι επενδυτές τοποθετούνταν στις τραπεζικές μετοχές και έχοντας επιτύχει μια στενή συνεργασία με τις ελληνικές διοικήσεις συναινούσαν στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης.
Όμως το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή funds και private equity τοποθετούνται μαζικά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και ενεργούν όχι ως παθητικοί επενδυτές αλλά παρεμβαίνουν ζητώντας οι βασικοί τους επιχειρηματικοί στόχοι να ικανοποιηθούν.
Οι υπεραποδόσεις που αναμένουν επηρεάζουν σημαντικά πλέον την στρατηγική των ελληνικών διοικήσεων.
Καμιά διοίκηση δεν ρισκάρει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει ανακοινώσει. Το βάρος για τις ελληνικές διοικήσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι πλέον δυσανάλογα μεγάλο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 51% της Εθνικής , το 41% της Πειραιώς το 41% της Alpha bank , το 32% της Eurobank το 37% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , το 60% της Marfin κ.α.
Ουσιαστικά οι ξένοι θεσμικοί καθορίζουν την στρατηγική των ελληνικών τραπεζών.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέμβασης των ξένων κυρίως funds στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν η άρνηση των ξένων να συναινέσουν στα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου την τελευταία περίοδο.
Οι ξένοι ουσιαστικά επισήμαναν ότι μια αύξηση κεφαλαίου θα ήταν απαραίτητη μόνο αν τεθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί στόχοι π.χ. μια νέα εξαγορά στο εξωτερικό.
Σε αυτό το μείζον θέμα για την λειτουργία του συστήματος παρενέβη και η ΟΤΟΕ η οποία υποστηρίζει ότι στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια παραδίδεται ο έλεγχος των μεγαλύτερων, κρατικών και ιδιωτικών, εισηγμένων εταιρειών και τραπεζών της χώρας, με την τροποποίηση του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις επισημαίνει η ΟΤΟΕ.
Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ήδη συζητείται στη Βουλή, «η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών (σ.σ.: της μειοψηφίας μετόχων) διευκολύνεται με το να μην είναι πλέον υποχρεωτική η κατάθεση των μετοχών», όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Αν η κατάθεση των μετοχών πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, (επειδή δεν διευκρινίζεται ρητά στο νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση), τότε οι μέτοχοι και οι εκπρόσωποί τους θα μπορούν να ψηφίζουν με μια απλή βεβαίωση της εταιρείας ή του Αποθετηρίου.
Αυτό αν συμβεί, σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να ασκήσουν χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά τους στις γενικές συνελεύσεις τα ξένα, κατά κύριο λόγο, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που ως τώρα δεν είχαν συμμετοχή στις αποφάσεις, ακριβώς επειδή τα καταστατικά των περισσότερων fund απαγορεύουν στους διαχειριστές να δεσμεύουν με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και για λίγες ημέρες, τις μετοχές τους, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να τις ρευστοποιούν.
Αυτή ήταν και μια δικλίδα ασφαλείας για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, δεδομένου ότι οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις των ξένων fund δεν συνάδουν κατ ανάγκη με το μακροπρόθεσμο συμφέρον των εταιρειών, των μετόχων τους και της εθνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, τα ξένα fund μπορεί να μην έχουν συμφέρον να εγκρίνουν μια αύξηση κεφαλαίου ζωτικής σημασίας, ή τη μη διανομή μερίσματος για να χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα μακροχρόνιας απόδοσης.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr