Με τον αριθμό των κυκλοφορουσών μετοχών να αγγίζει τα 830 εκατ και με τις νέες μετοχές που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται περί τις 770 εκατ η μετοχή της Marfin Investment πραγματοποιώντας εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών σταθεροποιείται κοντά στην περιοχή των 7,40 ευρώ.
Η μετοχή ήδη από το προάνοιγμα δέχθηκε μεγάλη πίεση καθώς υπήρξε θεσμικό χαρτοφυλάκιο όπου πουλούσε 500 χιλιάδες μετοχές στην τιμή των 6,7 ευρώ δηλαδή στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Marfin θεωρούν ότι κατά το πιθανότερο σενάριο χαρτοφυλάκιο τράπεζας , ίσως αμοιβαίο κεφάλαιο για να δημιουργήσει πρόβλημα στην διαδικασία διαπραγμάτευσης της μετοχής επιχείρησε να δώσει εντολή πώλησης σε τόσο χαμηλή τιμή.
Παρ΄ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και μόνο εικασίες μπορούν να διατυπώνονται δεν δικαιολογείταιτο γεγονός ότι κάποιος επενδυτής από το προάνοιγμα είχε δώσειεντολή πώλησης 500 χιλιάδωνμετοχώνστην τιμή των 6,7 ευρώ γνωρίζοντας ότι αν ληφθούν υπόψη και οι φόροι επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα εμφάνιζε μικρές απώλειες;
Πάντως και ενώ υπήρξαν σημαντικοί πωλητές στην μετοχή της MIG και χωρίς καμιά στήριξη από την εταιρία εκδηλώθηκε κύμα αγορών εκτοξεύοντας τον όγκο συναλλαγών στα 19,1 εκατ που ισοδυναμεί με το 2,3% των συνολικών μετοχών της εταιρίας ενώ η αξία ξεπέρασε τα 138 εκατ ευρώ.
Η Marfin Investment Group αποτιμάται στα 1,15 φορές τιμή προς λογιστική αξία ενώ παραδόξως η KKR διαπραγματεύεται με discount.
Συνήθως τα private equity αποτιμώνται 1,5 φορές την τιμή προς την λογιστική αξία ενώ έχουν παρατηρηθεί σε ειδικές περιπτώσεις επιθετικής ανάπτυξης περίπου 2 φορές την τιμή προς λογιστική αξία.
Το deal με την Vivartia
To ερώτημα που ανακύπτει δεν είναι αν το deal της MIG με την Vivartia ήταν ακριβό ή όχι αλλά αν η Marfin προσδοκά υψηλές αποδόσεις από την επένδυσης της.
Για να αξιολογηθεί ένα deal θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι όπως η αποτίμηση της εταιρίας και του κλάδου αλλά και αν υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Vivartia.
H Vivartia θεωρείται από τις πλέον υγιείς εταιρίες στον κλάδο ωστόσο η αποτίμηση της σε σχέση με άλλες μεγάλες εταιρίες τροφίμων μάλλον είναι ρεαλιστική π.χ. συγκριτικά με την Danone ή την Kraft.
Επίσης μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι και άλλα private equity είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να εξαγοράσουν την Vivartia σε τιμές πολύ κοντά στην προσφορά της Marfin.
Το κυριότερο όμως στοιχείο που δεν έχει αξιολογηθεί από την αγορά είναι ότι η Marfin αναμένει υψηλότερες αποδόσεις από 25% από την Vivartia ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σχέδια ώστε μέσω της εξαγορασθείσας εταιρείας της Vivartia να πραγματοποιηθούν και άλλα deal στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δημιουργώντας μια ελληνική εταιρία με περιφερειακό ή διεθνή ρόλο στον χώρο των τροφίμων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Vivartia η Marfin άμεσα ή έμμεσα θα ορίσειτα 5 από τα 9 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Τα επόμενα deal
Από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αναμένονται τα επόμενα deal του ομίλου Marfin και τα οποία κατά βάση θα επικεντρωθούν στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες η «ονοματολογία» έχει ξεπεράσει κάθε όριο η Marfin θα αγοράσει το 20% τουΜυτιληναίου, την Intralot , τον ΟΤΕ , την ΠΑΕ ΠΑΟ , την Alpha bank κ.α. της Motor oil κ.α.
Πλην της Alpha bank για την οποία έχει μιλήσει ο κ Βγενόπουλος ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο αν εγκαταλείψει την στρατηγική αυτόνομης ανάπτυξης τα υπόλοιπα ονόματα αποτελούν εικασίες και φήμες.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr