Η πλειονότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών έχει ταχθεί κατά της αύξησης κεφαλαίου στην Εθνική αν υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρηματικός στόχος.
Δηλαδή αν σχεδιάζεται μια νέα εξαγορά τράπεζας οι θεσμικοί επενδυτές και μέτοχοι της Εθνικής θα συναινούσαν στην υλοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου.
Στην αντίθετη περίπτωση αν ηδιοίκηση της Εθνικής προχωρούσε σε αύξηση με κριτήριο την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την διατήρηση σημαντικών κεφαλαίων λόγω μελλοντικών σχεδίων ανάπτυξης οι ξένοι επενδυτές δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα συναινούσαν.
Η Εθνική τράπεζα δεν εξετάζει για το ορατό μέλλον αύξηση κεφαλαίου ούτως ή άλλως αλλά το γεγονός ότι ανεπίσημα συζητήθηκε το θέμα ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών αποδεικνύει την βαρύνουσα σημασία και του καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι θεσμικοί του εξωτερικού στις αποφάσεις της διοίκησης της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.
Οι προτεραιότητες
Η Εθνική διαπραγματεύεται στο ΧΑ με βάση τα κέρδη του 2008 που εκτιμώνται στα 2 δις ευρώ περί το 10,5 P/E.
Πρακτικά η Εθνική αποτιμάται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τιμές στόχοι που έχουν τεθεί διαμορφώνονται έως και 10 ευρώ υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές περί τα 45 ευρώ.
Βασική επιδίωξη της Εθνικής είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης με στόχο τα 23 δις ευρώ.
Τα κέρδη του α΄ 6μήνου του 2007 θα ανέλθουν στα 890 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 63% έναντι των 546 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2006. Στα κέρδη συμπεριλαμβάνονται και τα 120 εκατ ευρώ που προήλθαν από την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr