Τον χαμηλότερο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο σύστημα μεταξύ των μεγάλων τραπεζών εμφανίζει η Eurobank με 7,7% ενώ την ίδια στιγμή ο συνολικός δείκτης κατήλθε στο 9,6% όταν ένα χρόνο νωρίτερα διαπραγματευόταν 2,3 μονάδες υψηλότερα στα 12,9%.
Ουσιαστικά λοιπόν η Eurobank αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Βέβαια τα προβλήματα ανέκυψαν λόγω της επιθετικής πολιτικής δανείων που ακολουθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ομως αν η Eurobank δεν πραγματοποιούσε αύξηση κεφαλαίου περίπου σε 6 με 10 μήνες από τώρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας δομικό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εξαγορές στο εξωτερικό.
Η κίνηση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ ήταν επιβεβλημένη όμως με βάση τα κεφάλαια που διαθέτει τελικά περίπου 500 με 600 εκατ. ευρώ θα στραφούν στην ισχυροποίηση των δεικτών της και 600-700 εκατ. ευρώ για σχεδιαζόμενες εξαγορές ενδεχομένως στην Αίγυπτο , στην Ρωσία την Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πειραιώς η οποία εμφανίζει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,9%, ωστόσο ο συνολικός δείκτης ανέρχεται στο 11,1% δηλαδή κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από την Eurobank.
Ομως το management διέβλεψε ότι λόγω της ανάπτυξης θα απαιτηθούν κεφάλαια και για τον λόγω αυτό έχει λάβει απόφαση να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου έως 1,2 δισ. ευρώ.
Τον καλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάντως διαθέτει μεταξύ των τραπεζών η Alpha Βank με 10,5% βασικό και 13,7% συνολικό.
Η Εθνική εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,6% ωστόσο ο βασικός ανέρχεται στο 8,7%.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr