Μάλιστα υπάρχουν πολύ ειδικές περιπτώσεις όπου οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο0,50% υψηλότερα του euribor ή 4,5%.
Παρά τα συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους διαφαίνεται ότιπροσεχώς τα επιχειρηματικά δάνεια θα αποτελέσουνμια νέα βάση ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.
Για τις τράπεζες τα κέρδη από τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα αποτελέσουν το 20-22% περίπου των συνολικών ενοποιημένων κερδών ή 600 - 650εκατ ευρώ σε σύνολο 2,9 δις ευρώ για το α΄ 6μηνο του 2007.
Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπολείπονται των κερδών από τα dealing room ωστόσο οι πολυεπίπεδεςσυνεργασίες που επιδιώκουν οι τράπεζες και οι προμήθειες που λαμβάνουν δημιουργούν μια σταθερή πηγή εσόδων.
Τα περισσότερα έσοδα για τις τράπεζες προέρχονται από τις εισαγωγές εξαγωγές , τις επανεγκρίσεις τις εγγυητικές αλλά και από τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.
Τα δύοισχυρότερα όπλα των ελληνικών τραπεζών ώστε να προσελκύσουν μια εταιρία είναι το επιτόκιο και το ύψος των διευκολύνσεων που είναι διατεθειμένη να παράσχει ή να αποδεχθεί μια τράπεζα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει έξαρση του ανταγωνισμού στα επιχειρηματικά δάνεια και ήδη οι τραπεζίτες προσεγγίζουν επιχειρηματίες για να πάρουν δουλειές ενώ ταυτόχρονα εισηγούνται στο επιχειρηματία « αν εγκαταλείψεις την α ή β τράπεζα θα τύχεις ευνοϊκής μεταχείρισης»
Τράπεζες έχουν προσφέρει σε πολύ ειδικές περιπτώσεις επιτόκια έως και 0,50% πάνω από το euribor που αποτελεί σαφώς από τα πλέον δελεαστικά επιτόκια της αγοράς ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά μέσο όρο το χαμηλότερο επιτόκιο των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 0,70% υψηλότερα του euribor ενώ ο μέσος όρος προς τις επιχειρήσεις γενικότερα διαμορφώνεται μεταξύ 1,4-1,8% πάνω από το euribor.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια κέρδους στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώνονται περί το1,45% έναντι 1,90% που αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή 0,90% της Ισπανίας η οποία εμφανίζει από τα χαμηλότερα spreads σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οσον αφορά τις διευκολύνσεις συνήθως οι επιχειρήσεις ζητούν αύξηση πιστωτικών ορίων χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις , αναχρηματοδοτήσεις , ευελιξία στις εγγυητικές επιστολές.
Στην Ελλάδα η τράπεζα που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράςστα επιχειρηματικά δάνεια είναι η Alpha με 16,5% ακολουθεί η Eurobank με 14,8% , η Εθνική με 14,6% η Πειραιώς με 12,3%.
Ουσιαστικά οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ελέγχουν το 60% περίπου της αγοράς των επιχειρηματικών δανείων.
Το συνολικό ύψος των επιχειρηματικών δανείων ξεπερνά το 95 δις ευρώ με τάσης λελογισμένης αύξησης.
Που όμως επικεντρώνεται ο ανταγωνισμός των τραπεζών στα επιχειρηματικά δάνεια;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκληρός πυρήνας των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αγγίζει τις 10-12 χιλιάδες και είναι κατανοητό ότι περίπου όλες οι τράπεζες εμφανίζουν σε πολλές περιπτώσεις κοινούς πελάτες.
Στις μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις ο πυρήνας τους ξεπερνά τις 60 χιλιάδες και η κατηγορία αυτή αποτελεί ίσως την πιο επικερδή κατηγορία.
Τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Από την πρακτική της απλής χορήγησης ενός κεφαλαίου κίνησης ή ενός μακροπρόθεσμου δανείου το τραπεζικό σύστημα προσφέρει ειδικά πακέτα σε κάθε εταιρία που δεν περιορίζεται στα δάνεια αλλά ακόμη και στην διαχείριση καταθέσεων , εταιρικών καρτών κ.α.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr