Η Eurobank πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προσφέροντας 3% επιτόκιο, ακολούθησε η Εθνική με maximum επιτόκιο 3,25% ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης στο Ταμιευτήριο, ενώ και άλλες τράπεζες εξετάζουν ανάλογες κινήσεις.
Οι κινήσεις αυτές των τραπεζών δημιουργούν πολλά ερωτήματα.
1) Οι τράπεζες αυξάνουν πραγματικά τα επιτόκια ταμιευτηρίου;
Καθίσταται σαφές ότι καμιά τράπεζα στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων ταμιευτηρίου, πέραν των κλασικών αναπροσαρμογών.
Οι κινήσεις που πραγματοποιούν είναι υβριδικού τύπου δηλαδή εμπεριέχουν προϋποθέσεις όχι πάνω από 3 συναλλαγές τον μήνα, κλιμάκωση καταθέσεων κ.α.
Το επιτόκιο Ταμιευτηρίου δεν εμπεριέχει καμιά προϋπόθεση. Αυτή την στιγμή μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει καθαρά επιτόκια χωρίς περιορισμούς στο ταμιευτήριο.
2) Τα προϊόντα αυτά θα έχουν επιτυχία; Στόχος της Εurobank π.χ. είναι να μεταφέρει καταθέτες από τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας που είναι υψηλότερα στα επιτόκια ταμιευτηρίου που είναι χαμηλότερα και έτσι να μειώσει τα έξοδα εκ τόκων. Ταυτόχρονα ποντάρει να κερδίσει νέους πελάτες από άλλες τράπεζες.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δύσκολα πραγματοποιούνται ουσιαστικές μετακινήσεις καταθετών.
3) Οι αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων συμπιέζουν τα spreads;
Τα επιτόκια καταθέσεων αποτελούν το σκέλος των εξόδων από τόκους. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια η μόνη κατηγορία spreads που εμφάνιζε συνεχή βελτίωση ήταν των καταθέσεων και ειδικά του Ταμιευτηρίου.
Το spreads της Εθνικής τράπεζας στις καταθέσεις δηλαδή η διαφορά μεταξύ κόστους χρήματος 4% και του μέσου όρου του επιτοκίου καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2,15% δηλαδή ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων στην Εθνική είναι 1,85%.
Το spread στα επιτόκια Ταμιευτηρίου της Εθνικής ανέρχεται στο 2,80%.
Το spread στις καταθέσεις της Eurobank διαμορφώνεται στο 2,63% και στην Πειραιώς στο 2,06%.
Πρακτικά λοιπόν οι μεγάλες τράπεζες επιτυγχάνουν υψηλά spreads στις καταθέσεις και έτσι έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια τους.
Ομως σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει ουσιαστική επιβράδυνση στο πραγματικό περιθώριο κέρδους δηλαδή χορηγήσεων και καταθέσεων.
4) Μέχρι που μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων;
Αν τα επιτόκια της ΕΚΤ αγγίξουν το 4,75% ή το 5% δεν μπορεί να αποκλισθεί τα υβριδικά επιτόκια να φθάσουν το 3,75% ή ακόμη και το 4% ωστόσο ουσιαστικά δεν θα έχουν αλλάξει οι υφιστάμενες ισορροπίες στα spreads.
5) Γιατί οι τράπεζες στρέφονται τώρα στα επιτόκια Ταμιευτηρίου;
Το επιχείρημα ότι θέλουν να τονώσουν την αποταμίευση είναι μόνο επικοινωνιακό.
Ο στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις καταθέσεων και να μεταφέρουν τους καταθέτες από τα προθεσμίας σε ταμιευτηρίου και έτσι να μειώσουν τα έξοδα εκ τόκων.
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανέρχονται στα 75 δις ευρώ , οι προθεσμίας στα 79 δισ. ευρώ και οι όψεως στα 22,5 δις ευρώ.
Η Εθνική και η Alpha ή το ΤΤ διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό καταθέσεων ταμιευτηρίου σε σχέση με τους προθεσμιακούς λογαριασμούς σε σχέση με την Eurobanκ ή την Πειραιώς που διαθέτουν κυρίως προθεσμίας.
Η Eurobank εμφάνιζε υψηλό spread και έτσι έχει την ευελιξία να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αύξηση των επιτοκίων με στόχο όμως κυρίως την εσωτερική αναδιάρθρωση των καταθέσεων της.
Η Πειραιώς με χαμηλότερο spread έχει μικρότερα περιθώρια.
Επίσης οι κινήσεις των επιτοκίων καταθέσεων υποδηλώνουν μια προσπάθεια ορισμένων τραπεζών να αυξήσουν την ρευστότητα τους.
Η Eurobank θα ήθελε να ενισχύσει την ρευστότητα της ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες τράπεζες στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι έχει προβεί σε εκδόσεις ομολόγων και τιτλοποιήσεων που ξεπερνούν τα 9,5 δισ. ευρώ.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr