Μιλώντας σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ο κ. Μ. Τσαρμπόπουλος παρουσίασε το "state of play" του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων που καλούνται, όχι απλά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά να το κάνουν εξερχόμενες από μια πολυετή οικονομική κρίση. Όπως εκτίμησε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και των επιχειρήσεων δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικό τρόπο. Πρόκειται για μια βαθιά αλλαγή που πρέπει, πρωτίστως, να οδηγήσει σε μια νέα, προσωπική και εταιρική κουλτούρα, διαρκούς εξέλιξης και υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκονται άλλωστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Θερινού Σχολείου, το οποίο ξεκίνησε την 1η και διαρκεί έως τις 11 Ιουλίου 2019, εστιάζοντας το ενδιαφέρον των διακεκριμένων ομιλητών στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στις νέες στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, στις νέες εξελίξεις και στις αναγκαίες δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, καθώς επίσης στην ηθική & τη δεοντολογία στην έρευνα.
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλονται τα δεδομένα και οι προκλήσεις για την οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις είναι, όπως τόνισε ο κ. Τσαρμπόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός λίγα χρόνια πριν δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν. Σήμερα, όμως, βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, όπως αυτό αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη αύξηση που παρουσιάζει το ενδιαφέρον αναζητήσεων στις τάσεις της Γκουγκλ (Google trends): Από ανύπαρκτο σχεδόν, μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, ενισχύεται πλέον με αλματώδη ρυθμό.
Ο κ. Τσαρμπόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, που με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΕ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, κάνοντας αναφορά σε μια σειρά από σημαντικά κριτήρια όπως η συνδεσιμότητα, η χρήση υπηρεσιών διαδικτύου, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επίπεδα εξειδίκευσής του καθώς και η ενσωμάτωση τεχνολογιών.
Κάνοντας αναφορά, ειδικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και στα ευρήματα ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Kantar), οι ελληνικές επιχειρήσεις (με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ) σε πολύ μεγάλο ποσοστό (81%) αναγνωρίζουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την ανταγωνιστικότητας τους.
Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η βελτίωση των λειτουργιών και διαδικασιών της εταιρείας αλλά και η αύξηση της κερδοφορίας, αποτελούν βασικά κίνητρα μιας επιχείρησης προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, είπε. Ωστόσο 3 - 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν έχουν πίστη στη δυνατότητα της επιχείρησής τους να μετασχηματιστεί ψηφιακά, ανεξαρτήτως μεγέθους ενώ, 2 στις 10 επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ παραδέχονται πως δεν διαθέτουν σημαντικό μέρος των διαθεσίμων τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Άλλωστε, η έλλειψη πόρων, τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού είναι μεταξύ των βασικών εμποδίων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που αναφέρουν οι επιχειρήσεις.
Στην ομιλία, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα επέλθουν στην νέα εποχή αναφορικά με τα επαγγέλματα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Economic Forum περίπου 75 εκατ. θέσεις εργασίας ενδέχεται να επηρεαστούν μέχρι το 2020 διεθνώς ενώ 133 εκατομμύρια νέοι ρόλοι στον εργασιακό τομέα θα αναδειχθούν παράλληλα.
Από χθες, οι φοιτητές του "Θερινού Σχολείου" παρακολουθούν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από τους διακεκριμένους επιστήμονες και συμμετέχουν σε "στρογγυλά τραπέζια" που πραγματεύονται θέματα με επίκεντρο την Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ηθική, τον Καρκίνο και την Γήρανση, το CERN και την Κοσμολογία, καθώς και την Νανοτεχνολογία.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://summerschool.demokritos.gr/.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr