Οι τραπεζίτες μίλησαν για τις δύο συμπληρωματικές προτάσεις, τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τα κομβικά σημεία του «νόμου Φλαμπουράρη», όπως τον χαρακτήρισε αστειευόμενος ο Παύλος Μυλωνάς.
Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς, είπε ότι «Δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι μεγάλα μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Με το νέο πλαίσιο θα είναι πιο ισότιμος ο τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Οι συνεπείς έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών, δεν ισχύει το ίδιο για τους μη συνεπείς».
Ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κυβέρνηση έκαναν λόγο για το «νόμο Φλαμπουράρη». Πρόκειται, είπε για ένα «πολύ σύνθετο θέμα. Η γενική ιδέα είναι οι δυσκολίες αποπληρωμής από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και η στήριξη από τα τρία μέρη με κούρεμα τράπεζας, επιδότηση από το κράτος και περιορισμός δαπανών του δανειολήπτη» και συνέχισε ότι «πάμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα και εκεί είναι δύσκολο γιατί είναι τεχνικό θέμα».
Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, εξήγησε ότι «Στόχος αποτελεί ο περιορισμός των κόκκινων δανείων έως το τέλος του 2019 που τώρα είναι στο 37%, προκειμένου να φτάσει στο 15% και σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το 2021. Λόγω μείωσης των κόκκινων δανείων θα προκύψει κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα με διψήφια απόδοση στα κεφάλαια της τράπεζας».
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr