Στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι στο σημείο αυτό σταματούν τα καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, «ένα από τα πιο σημαντικά κληροδοτήματα της κρίσης», παραμένουν ως η μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι έχουν εφαρμοστεί αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αποκτήσουν οι τράπεζες μια ποικιλία εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επακόλουθη χορήγηση άδειας σε 14 εταιρείες εξυπηρέτησης πιστώσεων, τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, και ηλεκτρονικές δημοπρασίες περιουσιακών στοιχείων.
«Οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας για μείωση της τάξης του 4,7% στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Σεπτέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2018.
Το βασικό όχημα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι στιγμής ήταν οι διαγραφές, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι από εδώ και στο εξής οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων) θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΤτΕ παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πέραν των ενδογενών προσπαθειών των τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ταχεία σύγκλιση των αντίστοιχων ελληνικών δεικτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ΤτΕ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αναμένει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε ρίσκα που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η ΤτΕ εφιστά την προσοχή σε ενδεχόμενη παρεκτροπή από προηγούμενες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των δικαστικών αποφάσεων για προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.
«Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση του χρέους με βιώσιμους όρους, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγουν την αθέτηση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα», συμπέρανε ο κ. Στουρνάρας.
Απαντώντας σε ερώτηση η οποία υπενθύμιζε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ μιας προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μια προληπτική γραμμή δεν είναι πανάκεια, «αλλά σίγουρα θα βοηθούσε», καθώς θα προστάτευε την Ελλάδα από την ευαλωτότητα των διεθνών κεφαλαιαγορών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr