Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, Ελλάδα (κυρίως) και Κύπρος έπρεπε, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, να εφαρμόσουν αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους και να εξεύρουν λύσεις για την επίλυση του προβλήματος, αλλά, όπως τονίζεται, και οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από το 40%.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 46,6% (!) και η Κύπρος 40,6%.
Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Βουλγαρία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβενία κυμαίνονται από 10-20%, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μονοψήφια.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκεί πίεση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για τη χαμηλή συνολική κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αναφέρεται ακόμη ότι, στην ΕΕ, ο μέσος ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται σταδιακά αλλά συνεχώς, από 6,4% το Δεκέμβριο του 2014 σε 5,4% στο τέλος του 2016 και 4,2% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Ωστόσο, τονίζεται, το τρέχον επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό, τι σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr