Η χθεσινή επιτυχία της εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου άνοιξε αυτή τη φορά το δρόμο και στα πιστωτικά ιδρύματα που προτίθενται να πραγματοποιήσουν εκδόσεις, οι οποίες κατά βάση θα χρησιμεύσουν σε μείωση του ELA.
Ήδη η έκτακτη ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το μηχανισμό του ΕLA έχει ιδιαιτέρως μειωθεί και πλησιάζει τα 40 δισ. ευρώ. Η περαιτέρω μείωση του ELA αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους όλων των τραπεζών και θα επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι η επαναφορά καταθέσεων από τα «σεντούκια και τα στρώματα» στα γκισέ των τραπεζών, γνωστή και ως νέο χρήμα, ενώ ένας άλλος είναι οι νέες εκδόσεις και ένας τρίτος οι κοινοτικοί πόροι που στοχευμένα θα αυξήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών με τελικό στόχο τη διοχέτευση της ρευστότητας αυτής σε χορηγήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις νέες εκδόσεις, ήδη η γενική συνέλευση της Alpha Bank έχει αποφασίσει την έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι λοιπές συστημικές τράπεζες εφόσον δεν εκδώσουν μετατρέψιμες σε μετοχές εκδόσεις δεν απαιτείται να λάβουν σχετική άδεια από τη γενική τους συνέλευση ενώ αρκεί η απόφαση των διοικήσεών τους. Ολες πάντως συζητούν ομολογιακές εκδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες επισημαίνουν στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για κάτι τέτοιο, ώστε να μη χαθεί το θετικό momentum που έχει αποκτήσει η αγορά από την έκδοση του Δημοσίου και την επιτυχία της εκδόσεως αυτής.
Η αλήθεια είναι πως οι εκδόσεις της Ελλάδας έχουν στην παρούσα φάση γίνει πολύ ελκυστικές για τα «ξένα σπίτια» αφού (α) Είναι μειωμένου κινδύνου παρά την κακή αξιολόγηση της χώρας (β) οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές εκδόσεις.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει, λόγω του πλαφόν του χρέους, μεγάλα περιθώρια για νέες εκδόσεις. Αντιθέτως από τα ξένα επενδυτικά σπίτια υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν τέτοιο περιθώριο. Επομένως η επενδυτική κοινότητα πιέζει και θα πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για νέες εκδόσεις από την πλευρά των τραπεζών.
Βεβαίως οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν με σχετική φειδώ, υποστηρικτικά μεν στις εκδόσεις του Δημοσίου αλλά χωρίς να αυξήσουν τα κόστη τους κάτι που θα δημιουργούσε προβλήματα στους ισολογισμούς τους. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους κρίσιμα stress tests και βασικός τους στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους. Γι’ αυτό σκοπεύουν να μειώσουν κατά το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες τους όσον αφορά τον ELA.
Ειρήνη Σακελλάρη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr