Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει μετά απο ευδόκιμο θητεία 6 χρόνων απο τη θέση του προέδρου.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του συνδέσμου έχει στενές επαφές τελευταία με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ενώ υπήρξε και σχετικό γεύμα την προηγούμενη Τετάρτη.
«Εκτιμώ πως η πλειοψηφία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σήμερα είναι βιώσιμα. Για να διασωθούν, όμως, τα «κόκκινα» δάνεια των 2 δισ. ευρώ θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν λύση στις υποθέσεις των πέντε έως δέκα επιχειρήσεων που οφείλουν 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ο συνολικός δανεισμός στο χώρο του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, φθάνει τα 7,6 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα (NPLs) και όσα είναι σε εκκρεμότητα αλλά οχι πάνω απο 90 μέρες ( εξυπηρετούμενες εκθέσεις (nonperformingExposure – NPEs) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια που έχουν είναι ΝPEs εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 600-700 εκατ. ευρώ. Οπότε, όπως εξήγησε, τα πραγματικά κόκκινα δάνεια (NPLs) ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.
Σηνειώναται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει πως τα «κόκκινα» στο χώρο του τουρισμού αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του τομέα. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η ΤτΕ λόγω των κανόνων που επχουν θεσπιστεί από τις εποπτικές αρχές τα βαζει όλα στον ίδιο "κουμπαρά".
Σύμφωνα με τον Α.Ανδρεάδη κοπή. Της ανόδου τιου τουρισμού και των υψηλών αναμενόμενων τζίρων μπορεί πολλές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Μάλιστα η ρύθμιση περισσότερων δανείωνστο χώρο του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα να απομειωθεί κατά περίπου 15% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο διάστημα. Σημείωσε, ταυτόχρονα πως το αντίστοιχο ποσοστό ρυθμίσεων σε άλλους κλάδους δεν ξεπέρασε το 10%.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στις υποθέσεις των 5-10 μεγαλοοφειλετών στο χώρο του τουρισμού, εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ υποστήριξε με έμφαση πως ο κλάδος του τουρισμού υποχρηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια καθως ο συνολικός δανεισμός των 7,6 δισ. ευρώ των τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ ξενοδοχειακές στην πλειοψηφία τους) αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων ύψους 120 δισ. ευρώ που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες.
Πάντως εσχάτως ο κλάδος λόγω της δυναμικής του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον. Ήδη η Εθνική σκοπεύει να ενισχύσει άμεσα το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ το σύνολο των τελευταίων χρηματοδοτήσεων είναι χωρίς πρόβλημα καθως και στις χορηγήσεις επικρατούν ορθολογικοί κανόνες αλλά και κυρίως υπάρχει ζωντανή αγορά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr