Ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας φαίνεται με ανάγλυφο τρόπο στην εικόνα των ρυθμισμένων δανείων, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι σε ποσοστό άνω του 70% έχουν επιστρέψει σε… «κόκκινο» χρώμα, με τραπεζικά στελέχη πάντως να αναφέρουν ότι μπορεί να ανακοπεί αυτή η τάση, εφόσον όμως η αξιολόγηση κλείσει το αργότερο τον Μάιο.
Τραπεζικές πηγές ανεβάζουν σε 2 δισ. ευρώ περίπου τα νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικές χορηγήσεις, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα.
Πέραν της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευχέρεια ρυθμίσεων δανείων.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,250 δισ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως λένε στελέχη του χώρου, κατά τον Μάρτιο.
Το στίγμα της πορείας των NPLs έδωσαν οι τράπεζες μέσω των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2016, όπου σε γενικές γραμμές οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι «παραδέχτηκαν» την επιδείνωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων στο α΄ τρίμηνο του 2017, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο … «κοκκίνισμα» εκ νέου των ρυθμισμένων δανείων.
Για παράδειγμα, στο σχετικό conference call με αναλυτές, η διοίκηση της ALPHA BANK ανέφερε ότι στο α΄ τρίμηνο 2017 δημιουργήθηκαν νέα NPLs, τα οποία κατά τα 2/3 προέρχονται από ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγύρισαν "στο κόκκινο". Η επιδείνωση παρατηρείται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Η ΕΘΝΙΚΗ από την πλευρά της σημείωνε ότι το ποσοστό ίασης των "κόκκινων" δανείων κινείται άνω του 50%, ενώ το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που ξαναέγιναν "κόκκινα" κινήθηκε στο 25%. Η δε EUROBANK ανέφερε ότι ο αρνητικός σχηματισμός νέων "κόκκινων" δανείων, ανατράπηκε στο α΄ τρίμηνο 2017 εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στη β΄ αξιολόγηση και λόγω εποχικότητας, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει τον υψηλότερο βαθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τελευταία πέντε τρίμηνα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν τα πρώτα θετικά σημάδια συγκράτησης των «κόκκινων» δανείων μέσω επιτυχών μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων το γ΄ τρίμηνο του 2016. Τότε, όπως ανέφεραν στους ξένους αναλυτές, ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που ξαναγίνονταν «κόκκινα» είχε υποχωρήσει στο 17% - 18% έναντι επιπέδων 40% προς διετίας. Τώρα, μόνο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017%, το προ διετίας 40% έγινε 80%...
Οι αρνητικές εξελίξεις για τα NPLs στο α΄ τρίμηνο 2017 θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τη το «κομμάτι» των διαγραφών και των πωλήσεων δανείων στο μίγμα της στρατηγικής τους προκειμένου να επιτύχουν τους φετινούς στόχους μείωσης των NPLs.
Όπως εκτιμάται, οι διαγραφές και πωλήσεις θα ενισχυθούν από 30% έως και 50% ανά τράπεζα, με έμφαση στις διαγραφές. Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για διαγραφές και "κουρέματα" δανείων που θα φτάσουν φέτος τα 6 με 8 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών σχεδιασμών για 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τόσο οι διαγραφές, όσο και οι πωλήσεις δανείων στις οποίες επίσης θα προχωρήσουν οι τράπεζες από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, απελευθερώνονται χωρίς επιπτώσεις για τα κεφάλαια των τραπεζών χάρη στη διευθέτηση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου σε ορίζοντα εικοσαετίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr