Σημειώνει επίσης ότι τα στοιχεία του δ' τριμήνου της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας δεν είναι συγκρίσιμα σε τριμηνιαία βάση, λόγω της πώλησης της UBB στη Βουλγαρία, ενώ και η ALPHA BANK σχεδιάζει την πώληση των λειτουργιών της στη Σερβία.
Η Wood τονίζει ότι τα θεμελιώδη των τραπεζών επιδεινώθηκαν και πάλι στο α' τρίμηνο του 2017, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό οδηγεί σε εκροές και σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, η μακροοικονομική ανάκαμψη του 2017 θα μπορούσε να αναβληθεί (και πάλι) για ένα ακόμη έτος.
Έτσι, χωρίς την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα δύσκολο έτος, χωρίς καμία βελτίωση της κερδοφορίας τους, καθώς ένα τεράστιο ποσό των προ-προβλέψεων κερδών τους θα διατεθούν για απομειώσεις. Η Wood πάντως αναμένεται να επανεξετάσουμε τις εκτιμήσεις της μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2016.
Αυτή τη στιγμή είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, λόγω της υψηλής ισορροπίας κινδύνου / ανταμοιβής, των φτηνών αποτιμήσεων (ο δείκτης P / TBV είναι στο 0,2), και τα αξιοπρεπή κεφαλαιακά αποθέματα, με τον δείκτη CET1 πάνω από 16%.
Ωστόσο, λόγω των προαναφερθέντων καθυστερήσεων, οι κίνδυνοι είναι σήμερα αυξημένοι και είναι πιθανό να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, καταλήγει η Wood.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr