Και μπορεί σαν είδηση να «πέρασε σα ψιλά», καθώς στην επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ωστόσο, η ανακοπή της καθοδικής πορείας του ΕLA ήρθε επί της ουσίας να καταδείξει τα «απόνερα» που προκαλεί η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο.
Το τελευταίο περίπου ενάμιση έτος καταγράφηκε μείωση της εξάρτησης από τον ΕLA της τάξης των 44 δισ. ευρώ, με καταλύτη την επαναφορά του waiver, και την προσδοκία των τραπεζών για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE που θα μεταφράζονταν και σε επανάκαμψη της εμπιστοσύνης, ενώ στη διάρκεια του 2016 καταγράφηκε και αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά περίπου 4 δισ. ευρώ
Η αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η επαναφορά του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου, η νέα σεναριολογία για το Grexit κ.λπ. προκάλεσαν εκροή καταθέσεων περίπου 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, αν και δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το γεγονός ότι υπάρχουν και βαριές φορολογικές υποχρεώσεις που «ροκανίζουν» τις καταθέσεις.
Βέβαια, σύμφωνα με την ΤτΕ «το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα», ωστόσο, πρόσφατα μόλις ο διοικητή της, Γ. Στουρνάρας, είχε σπεύσει να «χτυπήσει καμπανάκι» τόσο για την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση για την αξιολόγηση όσο και για το ότι χάνονται καταθέσεις.
Προφανώς, μια και για την ώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα «αντέχει» έστω και με κόπο και συνεχή προσπάθεια από πλευράς τραπεζιτών, το ζήτημα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μομέντουμ που είχε αρχίσει να «χτίζεται» πέρυσι, να διασαλευτεί η όποια σταθερότητα πέτυχαν με οι τράπεζες σε ένα εύθραυστο περιβάλλον, με τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων να είναι στον «αέρα».
Γ. Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr