Μάλιστα, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι ετοιμάζονται να πωλήσουν δάνεια ύψους περί το 1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είναι «καταγγελμένα», με τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της χρονιάς για αυτές τις πωλήσεις να εκτείνεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου με τετραμήνου.
Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πολλών ετών, με τις τράπεζες να μην περιμένουν να εισπράξουν πάνω από 3% με 5% της αξίας τους, καθώς δεν κρίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστικό να «πιαστεί ο στόχος» του 10% και άνω επί της ονομαστικής τους αξίας. Πλην όμως, για δάνεια τα οποία οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι… «τα έχουν γράψει στην άμμο», δηλαδή δεν ελπίζουν σε ανάκτησή τους, το όποιο κέρδος πετύχουν θα είναι θετικό για τους ισολογισμούς τους και την κεφαλαιακή ισχύ τους.
Στη συνέχεια, και εφόσον βέβαια όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψουν καθυστερήσεις και αναβολές που υποχρεώσουν τις τράπεζες να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς τους, θα «βγούνε στο σφυρί» και καταναλωτικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και σε δεύτερο χρόνο δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πριν το «μενού» συμπεριλάβει και ενήμερα δάνεια όλων των κατηγοριών.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι συνολικά τα καταγγελμένα δάνεια, επί συνόλου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 107,6 δισ. ευρώ, ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα με τα στοιχεία της ΤτΕ στις 30/9/2016, οι εξασφαλίσεις που διαθέτουν ανέρχονται σε περίπου 22 δισ. ευρώ και οι συσσωρευμένες προβλέψεις τους ξεπερνούν το 60%.
Η Τράπεζα της Ελλάδας πρόσφατα μόλις έχει εκτιμήσει ότι το σύνολο των καταγγελμένων δανειακών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να πωληθεί ακόμη και στο 30% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή μόλις για 14 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει κεφαλαιακή επίπτωση στις τράπεζες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr