Ο γύρος των road shows είχε «κανονιστεί» να ξεκινήσει αυτές τις ημέρες, με τη Greek Day της Piraeus Securities στο Παρίσι για ελληνικές εταιρείες, κυρίως όμως με την αυριανή «μάζωξη» στο Μιλάνο, στο χρηματοοικονομικό συνέδριο που πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος UBS, στο οποίο θα μετέχουν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από τη ΝΑ Ευρώπη αλλά και την Ιταλία. Παρούσες εκεί θα είναι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Η διοργάνωση της JP Morgan, που έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα, για τις αναδυόμενες αγορές και το road show της Morgan Stanley το διάστημα 21-23 Μαρτίου για european financials, αμφότερα στο Λονδίνο, αποτελούν όχι απλά το «κερασάκι στην τούρτα», αλλά δύο ακόμα κορυφαίες εκδηλώσεις στις οποίες λογικά θα συμμετέχουν ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Σε κάθε περίπτωση, με αμεσότερο ίσως «στόχο» το event της UBS στη γειτονική χώρα, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες καλούνται να έρθουν σε σημαντικά ραντεβού με ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία αναμφίβολα και αναπόφευκτα θα πέσει στο τραπέζι το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς στο συνέδριο της Ιταλίας μετέχουν και οι ιταλικές τράπεζες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα.
Υπενθυμίζεται δε ότι τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ στην Ιταλία, ενώ σε 107 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στη χώρα μας επί συνόλου προβληματικών δανείων της Ε.Ε. που προσεγγίζουν τα 900 δισ. με 1 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχει ο αστερίσκος, το ερωτηματικό της αξιολόγησης. Με το θέμα αυτό να παραμένει σε εκκρεμότητα, λογικό είναι οι συναντήσεις αυτές να πραγματοποιούνται στη σκιά των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη σκιά της αβεβαιότητας, με συνέπεια η ατζέντα, όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον, να επηρεάζονται.
Άλλωστε, ήδη έχει καταγραφεί μια «κοιλιά» εσχάτως στις σχέσεις των εγχώριων τραπεζών με τον διεθνή επενδυτικό παράγοντα υπό το βάρος της αβεβαιότητας, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, λόγω του μεγάλου «όγκου» των NPLs, των καθυστερήσεων στην προώθηση εργαλείων, της ανησυχίας για το QE, της αναβίωσης του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου κ.λπ.
Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν τα stress tests του 2018 με τους επενδυτές να αναρωτιούνται για την επίτευξη ικανοποιητικών, όσο και διατηρήσιμων, ρυθμών ανάπτυξης.
Πέρα βεβαίως από τα «κόκκινα» δάνεια και τον προβληματισμό που διατυπώνεται από πλευράς των επενδυτών και για τους στόχους μείωσής τους, καθώς τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου των NPEs, στις επαφές μοιραία θα γίνει λόγος και για την πορεία των καταθέσεων, για τα capital controls, γενικότερα για την πορεία οικονομίας όπως επίσης και για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών κ.λπ.
Να σημειωθεί πάντως πως η συζήτηση για τα NPLs έχει πλέον ανοίξει σε όλη την Ευρώπη ενώ υπενθυμίζεται η πρωτοβουλία της ΕΒΑ για τη δημιουργία εθνικών bad banks για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται πως τη χώρα μας θα την επισκεφθεί και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί όπως και την Ιταλία. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων και προβλέψεων ώστε να μπορούν να κάνουν ακόμη και επιθετικότερη διαχείριση των NPLs σε σχέση με τη σημερινή στοχοθεσία τους. Οι προβλέψεις που είχαν σχηματίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016 για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σωρευτικά σε 53,8 δισ. ευρώ, έναντι 51,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr