Επί της ουσίας ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση και είναι κρίμα, όταν θεωρεί ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, να γυρίσουμε πάλι… στην αρχή του δρόμου. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τις θετικές εξελίξεις που συνέβησαν στον τραπεζικό κλάδο το 2016 αλλά φρόντισε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβουν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη των τραπεζών είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, για πρώτη φορά από τις αρχές της κρίσης, παρατηρήθηκε μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε απόλυτα μεγέθη. Παράλληλα, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συσσωρευμένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο παραμένει περίπου στο 50%, ενώ, αν προστεθεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων που έχουν ληφθεί από τις τράπεζες έναντι των εν λόγω δανείων, τότε το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 100% περίπου.
Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 - CET1), σε ενοποιημένη βάση, ανήλθε σε 18,1% (Δεκέμβριος 2015: 16,3%) και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 18,2% (Δεκέμβριος 2015: 16,5%). Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2,5%-3%.
Διαπιστώνεται, σημειώνει ο Γ. Στουρνάρας, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρισιμότερης πρόκλησης για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, οι τράπεζες προχώρησαν στη διάρκεια του εννεαμήνου του 2016 σε αύξηση στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών κατά 11,3%, επιλέγοντας μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, οι οποίες πλέον αντιστοιχούν στο 44% περίπου του συνόλου των ρυθμίσεων και οριστικών διευθετήσεων οφειλών.
Ο κ. Στουρνάρας πολλές φορές αναφέρθηκε στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια καις τους κινδύνους που «κρύβονται» πίσω από την παράταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, υπενθυμίζοντας το δραματικό καλοκαίρι του 2015.
Πάντως, έσπευσε να διαφωνήσει εκ νέου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (σημειώνεται ότι το ΔΝΤ μίλησε πάλι πρόσφατα για νέα ανακεφαλαιοποίηση έως 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς οι καθυστερήσεις σε αυτό τον τομέα, σε συνδυασμό με την πτώση της καταθετικής βάσης τον Ιανουάριο και τη μικρή αύξηση των NPEs, προκαλούν ανησυχίες εν όψει και των τραπεζικών stress tests του 2018.
Για τα capital controls, ο κ. Στουρνάρας ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη άρση τους, πρόσθεσε πως αν κλείσει η αξιολόγηση και συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE, τότε θα είναι θέμα χρόνου να τεθεί επί τάπητος ένας «οδικός χάρτης» εξόδου από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr