Όσα έχουν προηγηθεί επιδείνωσαν το κλίμα εμπιστοσύνης και στη συμπεριφορά των δανειοληπτών. Είναι ενδεικτικό ότι εκτός από εκροή καταθέσεων που έφτασε τα 2 δισ. ευρώ το προηγούμενο δίμηνο, παρατηρήθηκε και αύξηση των επισφαλών δανείων κατά περίπου 500-600 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, προκαλώντας προβληματισμό στις τράπεζες, τα στελέχη των οποίων ανησυχούσαν έντονα με την ιδέα και μόνο η κατάσταση αυτή να συνεχισθεί.
Οι τραπεζίτες για άλλη μια φορά έφτασαν στο σημείο να «χτυπούν καμπανάκι», να τονίζουν και να υπενθυμίζουν πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί, κάθε φορά, όχι μόνο τώρα, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της εκάστοτε αξιολόγησης καθώς μειώνεται ο αριθμός των αιτήσεων για ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, επιδεινώνεται ο δείκτης αθέτησης πληρωμών, μπαίνει φρένο στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η επίτευξη του στόχου μείωσης των NPLs και των NPEs.
Το «μοντέλο» των ρυθμίσεων, ιδίως των μακροπρόθεσμων, αποτελεί για τις τράπεζες βασικό «όπλο», στο οποίο έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες τους για την επαναφορά της ομαλής ροής στις αποπληρωμές και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Και πέρυσι, σταδιακά βέβαια και με «δειλά βήματα», έγινε μια σχετική βελτίωση, τόσο στον αριθμό και στην ποιότητα των ρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που ξαναγίνονταν «κόκκινα» είχε υποχωρήσει κάτω του 20% από 40% προ διετίας, όταν ακόμη οι τράπεζες δεν είχαν καθιερώσει τις tailor made ρυθμίσεις. Παρά τη στροφή στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι τράπεζες είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ποσοστό 37,5% των συνολικών ρυθμισμένων συμβάσεων (δανειακών φακέλων) που χρειάζονταν ξανά ρύθμιση.
Η έξαρση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οδήγησε εδώ και μερικές εβδομάδες στην μικρή αύξηση του ρυθμού αθέτησης πληρωμών για ρυθμισμένα δάνεια, κυρίως από τον επιχειρηματικό τομέα. Οι δανειολήπτες «πάγωσαν» εκ νέου τις πληρωμές τους, αναμένοντας τις οριστικές εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης.
Πάντως, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο κλάδος βρίσκεται για την ώρα εντός των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, πλην όμως, και υπό τη «σκιά» της παρακολούθησης από τον SSM, τονίζουν ότι πρέπει να αρθεί κάθε περίπτωση εκτροχιασμού, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους και οι εν αναμονή ρυθμίσεις όπως το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 60% των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs). Από αυτά, το 48% έχει ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 26% είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το υπόλοιπο 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές (καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών).
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεπερνά το 67%. Από αυτά, το 55% έχει ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ άλλο ένα 30% είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Στο α΄ εξάμηνο του 2016, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων (Forborne) των τραπεζών ανήλθε σε 46,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,6% σε σχέση με το τέλος του 2015. Ο λόγος των ρυθμισμένων ανοιγμάτων προς τα συνολικά ανοίγματα ανήλθε σε 19,5% για το α΄ εξάμηνο του 2016 από 17,6% στο τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι στο διάστημα αυτό, οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις από πλευράς τραπεζών αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ κατά 61% ήταν η αύξηση στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr