Το Ταμείο ζητεί «μαξιλάρι» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας πως οι κίνδυνοι παραμένουν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά και στα θέματα διαφθοράς και στη «σύνδεση» που υπάρχει ανάμεσα σε τράπεζες, πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ παρουσιάζει ως «κλειδί» για την επιτυχία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το να να ξεριζωθούν οι συνδέσεις μεταξύ των τραπεζών, πολιτικών και συμφερόντων.
Οι βασικές επισημάνσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν γρήγορα και ουσιαστικά για επιτραπεί η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη της οικονομίας
-θα πρέπει να υπάρχει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ του 2016 για τις ελληνικές τράπεζες για την κάλυψη πιθανών αναγκών υποστήριξης, δεδομένων των κινδύνων στην ποιότητα του ενεργητικού και της χαμηλής προοπτικής της κερδοφορίας.
-Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν αλλά με συνετό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα τη οικονομική σταθερότητα.
-Η Τράπεζα της Ελλάδας, με την υποστήριξη της ΕΚΤ, πρέπει να διασφαλίσει την τραπεζική ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα αυξημένης εκροών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr