Αυτό είναι λίγο ως πολύ το «μήνυμα» που στέλνουν οι τραπεζίτες, κυρίως προς την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που φέρονται να τόνισαν και στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσκαλώτο.
Τραπεζικά στελέχη πλέον «χτυπούν με δύναμη το καμπανάκι», δείχνοντας προς την «σκοτεινή όψη» των capital controls, των «κόκκινων δανείων», της έλλειψης ρευστότητας, της δυσκολίας στην ανάκτηση εμπιστοσύνης και καταθέσεων, στην πτώση της καταναλωτικής πίστης.
Τα ίδια, δεν μπορούν να… εισχωρήσουν στα πολιτικά θέματα ούτε στη διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ούτε βέβαια να υποδείξουν προς την κατεύθυνση της ρήξης, που προφανώς απεύχονται, ή ενός «εντίμου συμβιβασμού», ούτε προκρίνουν λήψη μπαράζ μέτρων που θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία και θα βάλουν νέα εμπόδια στην προσπάθεια για ανάκαμψη.
Ωστόσο, ευθέως προειδοποιούν ότι αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, θα πάθουμε το 2017, ό,τι συνέβη και το 2015. Μπορεί ακόμα τα κεφάλαια να κρίνονται επαρκή, ωστόσο, τονίζουν ότι το ΔΝΤ ή και η Moody’s «πετούν σπόντες» για νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ και η συζήτηση για Grexit ή δραχμή δεν βοηθά στο γενικότερο κλίμα.
«Ποιος θα φέρει πίσω τα χρήματά του στις τράπεζες όταν ακούει να… επανέρχονται οι συζητήσεις για έξοδο από την Ε.Ε. ή για επιστροφή στη δραχμή;»,
αναρωτούνται εύλογα, αν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει, κρίνονται κάπως… καθησυχαστικές.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αλλά και στη νομοθέτηση του συνόλου του πλέγματος που θα συνεισφέρει στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με την μη περαιτέρω άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Και κάποιοι δείκτες της οικονομίας, όπως φάνηκε από πρόσφατες αναλύσεις (ΙΟΒΕ ή ακόμα και PWC), μόνο αισιοδοξία δεν φέρνουν.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι τον Ιανουάριο, ο δείκτης πρόθεσης αποταμίευσης για το προσεχές δωδεκάμηνο υποχώρησε στις -84,1 μονάδες από 79,5 μονάδες τον Δεκέμβριο ενώ το 94% των νοικοκυριών (από 91%) θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταμίευση έως το τέλος του έτους, µε το 5% (από 7%) να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή, ενώ οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -1,4 και -5,0 μονάδες αντίστοιχα. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν άνοδο του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι "μόλις τα βγάζουν πέρα", με το ποσοστό τους να αυξάνεται τον Ιανουάριο στο 63% (από 60% τον προηγούμενο μήνα). Παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους (στο 17% από 15%).
Οι επιφυλάξεις για τις πιθανότητες δυναμικής επέκτασης της οικονομίας με ρυθμό 2,7% φέτος διευρύνονται και μετά το ΙΟΒΕ, το οποίο έθεσε τον πήχη -υπό προϋποθέσεις- στο 1,5%-1,8%, προχθές και η Pricewaterhouse Coopers εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% με 1,5%.
Η κατανάλωση επηρεάζεται από την υψηλή φορολογία, οι επενδύσεις παραμένουν ασθενείς (12,4% του ΑΕΠ από 30% το 2008 και έναντι 23% στην Ε.Ε).
Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) επιχειρήσεων «βαραίνει» όλο και περισσότερο στην οικονομική δραστηριότητα, περιορίζοντας τη δυνατότητα επενδύσεων από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Με την κατανάλωση να έχει καταγράψει σημαντική πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο μόνος τρόπος να ανακάμψουν τα μεγέθη υγιών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, είναι να προχωρήσει γρήγορα η εξυγίανση των εταιρειών «zombies», επισήμανε η PwC.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr