Αν και ακόμα η σχετική νομοθεσία «γράφεται και σβήνεται», η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει το «ακαταδίωκτο» για στελέχη τραπεζών, με την ασυλία να αφορά σε τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για αναδιαρθρώσεις δανείων ή διαγραφές απαιτήσεων, που θα διενεργηθούν βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Βέβαια, ρόλο θα παίξουν προϋποθέσεις και ζητήματα όπως η αξία των ενεχύρων κ.λπ., βάσει των οποίων θα καθορίζεται το «κούρεμα», η ρύθμιση, η αναδιάρθρωση ή η διαγράφη. Σημειώνεται ότι η παροχή νομικής κάλυψης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν γενναίες ρυθμίσεις δανείων σε χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που θα κριθούν βιώσιμες, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς τις επιχειρήσεις από περίπου 64 δισ. σε 40,5 δισ. ευρώ.
Η εξυγίανση των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών βαρύνεται με το 58% της κάλυψης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με 16% συμβολή των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, 26% των μικρομεσαίων, 15% των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και 1% των ναυτιλιακών δανείων.
Πάντως, πέραν της νομικής κάλυψης, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσμοθετήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την ευχερέστερη μετοχοποίηση χρέους και έξωση μη συνεργάσιμων διοικήσεων.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr