Με «ανοιχτό» ακόμα το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης από την οποία εξαρτάται η «χάραξη» θετικών εξελίξεων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα «δείξει τον δρόμο» για το πώς θα κινηθούν οι τράπεζες στο νέο «μεταβατικό» τοπίο.
Πάντως, πέρα από τις κρίσιμες διοικητικές εκκρεμότητες ή τα ανά περίπτωση και περίσταση «ανοιχτά μέτωπα», το α΄ τρίμηνο για όλες τις τράπεζες θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ σε επίπεδο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, βάζοντας τον κλάδο και τις διοικήσεις υπό την «κρησάρα» του SSM.
Για να καταστεί εφικτή η μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, και πέραν της ανάγκης να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση, πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα η ΤτΕ θα πρέπει να προβεί στη χορήγηση άδειας σε όσες εταιρίες διαχείρισης έχουν υποβάλει αίτημα και πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, ώστε να αρχίσει άμεσα η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τα επιχειρηματικά δάνεια ήδη να έχουν μπει στο «στόχαστρο» των ξένων funds.
Επιπλέον, πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και άλλων εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης απαιτήσεων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, πρέπει να έχουμε εξελίξεις και στο «κομμάτι» της επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.
Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά μόνο σε συνάρτηση με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης θα γίνει εφικτή η μείωση των NPLs.
Γ. Παπακ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr