Η μείωση του επιτοκίου ώστε να μειωθούν οι τόκοι, η παράταση της διάρκειας του δανείου ώστε να μειώνεται η δόση, κάτι που σημαίνει πάντως ότι ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με αύξηση τόκων, μοντέλα όπως split balance (με άλλα λόγια ο διαχωρισμός οφειλής, σε ένα τμήμα που μπορεί να αποπληρώνει ο δανειολήπτης με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του, και σε ένα τμήμα το οποίο εξυπηρετείται μεταγενέστερα) ή και η μερική διαγραφή οφειλής ώστε να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τη «φαρέτρα των όπλων-εργαλείων» του τραπεζικού κλάδου με σκοπό την μείωση των προβληματικών δανείων κατά 7,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 και κατά περίπου 40-41 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες αναμένεται να επιχειρήσουν σε πρώτη φάση στο δύσκολο «πεδίο» της ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ, αν όχι και παραπάνω, με στόχο τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται να κρατήσουν το… «πράσινο» χρώμα και να μην «κοκκινίσουν» εκ νέου.
Τούτο καθώς, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και βέβαια, στοιχεία της ΤτΕ, σχεδόν 4 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται σχετικά σύντομα γίνονται και πάλι μη εξυπηρετούμενα επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Εάν τα καταφέρουν, αφενός οι τράπεζες θα πάρουν «κεφαλαιακές ανάσες», αφετέρου ιδιώτες (και επιχειρηματίες) που δεν έχουν την κουλτούρα του στρατηγικού κακοπληρωτή θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το μοντέλο των ρυθμίσεων- αναδιαρθρώσεων, βάσει του πλαισίου που ορίζει και η ΤτΕ, προς όφελός τους, με την πραγματική οικονομία προφανώς επίσης να βγαίνει κερδισμένη.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr