Οι ίδιοι τονίζουν οτι “εδώ έχουμε αλλαγή ιδιοκτήτη. Ακόμη δεν ξέρουμε αν οι μετοχές της τράπεζας θα περάσουν λόγω της ενοποίησης των Ταμείων από το ΤΣΜΕΔΕ που διαθέτει το 56,25%, στο ΕΦΚΑ που είναι δημόσιο ταμείο ή στο ΤΜΕΔΕ που είναι ιδιωτικό. Δεν υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή θέμα αύξησης κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου”.
Η μετοχή της ATTICA BANK βρίσκεται σε επίπεδα απαξίωσης και πέφτει διαρκώς καθώς η αγορά επηρεάζεται από δημοσιεύματα που προβλέπουν αύξηση κεφαλαίου της Αττικής υπέρ του Δημοσίου για να καλυφθεί η οφειλή της τράπεζας από τον αναβαλλόμενο φόρο.
Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση ούτε από την κυβέρνηση. Ακόμη και αν γινόταν τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα αφορούσε μόνο το 3,2% των μετοχών της τράπεζας, δεδομένου οτι το κεφάλαιο που πρέπει να αντληθεί περιορίζεται σε 15 εκατομύρια ευρώ . Η αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου κατά 3,2% σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε, δεν θα είχε καμμία επίπτωση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας, αφού ούτως ή άλλως μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, οι μετοχές ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πάντως οτι προς στιγμήν δεν προγραμματίζεται αύξηση κεφαλαίου και αν αποφασιστεί θα είναι για να μπεί στρατηγικός επενδυτής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή υπέρ της εισόδου ιδιωτών στο κεφάλαιο της τράπεζας κινείται και η λογική της Τράπεζας της Ελλαδος η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί οτι αν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί από το Δημόσιο, μπορεί να θεωρηθεί και κρατική ενίσχυση.
Καθοριστικό ρόλο πάντως θα παίξουν οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση ετοιμάζει Νόμο που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο, με τον οποίο θα ρυθμίζεται το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για όλες τις τράπεζες και θα επεκτείνεται η διάρκεια αποπληρωμής του από 5 σε 20 χρόνια. Έτσι αντιμετωπίζεται το θέμα οριστικά και για όλες τις τράπεζες και αυτό το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Τράπεζας της Ελλάδος και των ευρωπαικών μηχανισμών εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
Η διοίκηση της τράπεζας πάντως υποστηρίζει οτι προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αναδιάρθρωση της και αναρωτιέται για την εσφαλμένη εντύπωση που υπάρχει στην αγορά σχετικά με την πραγματικότητα της τράπεζας.
Κύκλοι προσκείμενοι στην τράπεζα θεωρούν οτι:
- Η πραγματική αξία της τράπεζας είναι πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής
- Μέσα σε 3 μήνες έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στο 75% των απαιτήσεων του SSM
- Η τράπεζα διαθέτει “μαξιλάρι” ρευστότητας 380 εκατομ. Ευρώ από ομόλογο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήσει
- Οι επιλογές της για αύξηση κεφαλαίου είναι πολλές και μπορεί μέσω της πώλησης των κόκκινων δανείων να εμφανίσει κέρδη 50 εκατομμυρίων αντί για ζημιές 20 εκατομ. για το 2016 αλλά αυτό εξαρτάται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.
- Η τράπεζα το 2017 θα έχει αύξηση 10% στα έσοδα και μείωση 25% στα έξοδα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει το σύνολο των προβλέψεων της και το 2018 θα έχει κέρδη.
- Θεωρούν οτι η τράπεζα Αττικής θα είναι η καλύτερη τράπεζα το 2017.
Πάντως τα σχέδια της διοίκησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν και τις εξελίξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr