Το «κόκκινο» επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 64,3 δισ. ευρώ, ήτοι στο 53% επί των συνολικών επιχειρηματικών χορηγήσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η διαχείριση θα οδηγήσει στη μείωση του χαρτοφυλακίου στα 40,5 δισ. ευρώ, ή κατά 23,8 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2019.
Ειδικό… «κομμάτι» των επιχειρηματικών δανείων αποτελούν οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες εταιρείες. Από τα 40,2 δισ. ευρώ που θα διαγράψουν, θα ρευστοποιήσουν, θα εισπράξουν ή/και θα πουλήσουν οι τράπεζες μέσα στην επόμενη τριετία, τα 16 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από μικρομεσαίες, μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ένα στα τέσσερα «κόκκινα» δάνεια που θα βγουν με οποιοδήποτε τρόπο από την κατηγορία των NPEs, θα είναι από τη δεξαμενή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με το τριετές πλάνο, οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλλουν κατά 26%, ή 10,45 δισ. ευρώ, στην επίτευξη του συνολικού στόχου.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ, αυτά θα προσφέρουν στη μείωση περί τα 6 δισ. ευρώ.
Επίσης, περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν προϊόν διαχείρισης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για δάνεια που στην πλειοψηφία τους αφορούν κοινούς πιστούχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ξεπερνούν τις 800 οι μεγάλες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια άνω των 11 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο κοινής αντιμετώπισης από τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται βέβαια ότι οι τράπεζες έχουν συνδέσει την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με τη θέσπιση νόμων και ρυθμίσεων όπως η θέσπιση ενισχυμένου πλαισίου για εξωδικαστικό διακανονισμό χρέους και προ-πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, η φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και των διαγραφών δανείων, τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργαζόμενων μετόχων κατά την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων, η νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημόσιων φορέων κατά την εξυγίανση επιχειρήσεων κ.λπ.
Η σημασία της ολοκλήρωσης του πλαισίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τραπεζών, το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο θα μειωθεί κατά 9,1 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 10,2 δισ. ευρώ το 2019, «προσφέροντας» σχεδόν το 50% (19,3 δισ. ευρώ) της συνολικής προσδοκώμενης μείωσης όλων των κατηγοριών στην τριετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr