Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση, η διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Λ. Φραγκιαδάκη, προχώρησε στην πώληση της Finansbank από την οποία η ΕΤΕ ενισχύθηκε με ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και στις πωλήσεις της NBGI και της Αστήρ Παλάς. Στο ίδιο διάστημα η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα πέρασε σε κερδοφορία, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
Με τη «λήξη συναγερμού» στο μέτωπο της διένεξης με το ΤΧΣ για το θέμα του προέδρου και την συναίνεση στο πρόσωπο του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου τον οποίο είχε υπερψηφίσει το δ.σ. της ΕΤΕ, η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας συνεχίζει με ολοένα και επιταχυνόμενους ρυθμούς την αναδιάρθρωση της τράπεζας με στόχο την ισχυροποίηση του ισολογισμού και τη βελτιούμενη λειτουργική απόδοσή της.
Επόμενο πολύ σημαντικό βήμα της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ύψους 2.029,2 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του ΤΧΣ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Η αποπληρωμή των CoCos θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ στις 9/12 η τράπεζα κατέβαλε στο Δημόσιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για το ετήσιο κουπόνι τους. Από την αποπληρωμή των CoCos, η ΕΤΕ έχει ετήσιο όφελος ρευστότητας 160 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις άλλες κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας αποτελούν το «κλειδί» για τη διοχέτευση νέων πιστώσεων προς την πραγματική Οικονομία.
Σημειώνεται ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ στο μέτωπο της ρευστότητας, έχει φέρει την τράπεζα στην καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι τον Νοέμβριο, η χρηματοδότηση της ΕΤΕ από το ευρωσύστημα είχε μειωθεί στα 11,3 δισ. ευρώ (από 14,9 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου 2016), ενώ η έκθεσή της στον ELA είχε μειωθεί σε μόλις 4,5 δισ. ευρώ (από 6,1 δις. ευρώ στο τέλος β΄ τριμήνου 2016) και συνολικά κατά 13,1 δισ. ευρώ από την επιβολή των capital controls. Η τράπεζα έχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το ευρωσύστημα έως και 10,2 δισ. ευρώ. Με την εξάρτηση από τον ELA κάτω από 5 δισ. ευρώ, η ΕΘΝΙΚΗ διατηρεί μοναδικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας Οικονομίας.
Η ρευστότητα της τράπεζας θα ενισχυθεί περαιτέρω με τις επόμενες κινήσεις απομόχλευσης του ισολογισμού. Πρόκειται για τις πωλήσεις των θυγατρικών Βουλγαρίας, Κύπρου και Ν. Αφρικής. Και στις τρεις αυτές αγορές έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πώλησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν οι πωλήσεις θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η βουλγαρική UBB για την οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Ιανουάριο. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνουν η βελγική τράπεζα KBC και η ουγγρική OTP Bank.
Εξελίξεις μέσα στο α΄ τρίμηνο 2017 θα υπάρξουν και για την Εθνική Ασφαλιστική όπου η ΕΤΕ δεσμεύεται να πωλήσει το 75% - 80%. Πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενους την Allianz, τον κινεζικό χρηματοοικονομικό όμιλο Fosun, την Fairfax – μέτοχο της Eurolife – και το fund Apollo).
Στο μέτωπο της εσωτερικής αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανοιχτής εθελουσίας εξόδου με στόχο την αποχώρηση έως και 1.300 – 1.400 ατόμων έναντι δέσμευσης για 1.000 αποχωρήσεις, με το σκεπτικό της ανανέωσης του προσωπικού. Η εθελουσία θα συνδυαστεί με συγχωνεύσεις Διευθύνσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr