Το business plan που παρουσιάσθηκε χθες επιβεβαίωσε την θετική πορεία του ομίλου της ΕΤΕ και κατά το πιθανότερο το 2008 θα αναθεωρηθεί καθώς μάλλον στηρίζεται σε συντηρητικές προβλέψεις σε σχέση με την δυναμική του ομίλου.
Οι ξένοι θεσμικοί αντιμετωπίζουν πολύ θετικά το business plan ενώ και τα road shows που έχουν ξεκινήσει αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της μετοχής της Εθνικής τράπεζας.
Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι με αυτά τα προσδοκώμενα κέρδη και αυτές τις προοπτικές ποια μπορεί να είναι η ρεαλιστική αποτίμηση της τράπεζας;
Λαμβάνοντας υπόψη το p/e διαμορφώνεται με βάση τα κέρδη του 2006 στο19,8.
Θεωρητικά η Εθνική είναι ακριβή όμως τα κέρδη του 2006 δεν μπορούν να αποτελούν μέτρο σύγκρισης καθώς η αγορά λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Με κέρδη 1,4 δισ ευρώ το 2007 βάση την Εθνική (μάλλον θα κινηθούν προς τα 1,5 δις ευρώ) το p/e διαμορφώνεται στο 14 και με βάση τα κέρδη του 2009 στο 8,5.
Τα επίπεδα του 12 με 13 p/e για την Εθνική φαίνεται εξόχως ρεαλιστικό , λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης αντίστοιχες τράπεζες στο εξωτερικό , πορεία κερδών και μεγεθών, που συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση με βάση τα κέρδη του 2009 θα ανέλθει περί τα 30 δις ευρώ.
(Πολλαπλασιάζουμε το 12 με 13 επί τα 2,3 δισ ευρώ που προβλέπεται να ανέλθουν τα κέρδη το 2009 )
Η κεφαλαιοποίηση των 30 δισ ευρώ δεν μπορεί να είναι στόχος του 2007 αλλά θεωρείται ρεαλιστικός στόχος για τα τέλη του 2008 όπως υποστηρίζουν ξένοι αναλυτές.
Οι προοπτικές της Εθνικής τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι ευοίωνες όμως απαιτείται εγρήγορση όσον αφορά την μείωση των περιθωρίου κέρδους που παρατηρήθηκε μερικώς στο δ΄ τρίμηνο του 2006 αλλά και ενδεχόμενες επισφάλειες.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr