Αυτό το ποσοστό (29%) θα προκύψει ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ρυθμίσεων που θα διενεργήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) του συνόλου των εγχώριων τραπεζών τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 106,9 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκτός ισολογισμού στοιχεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ (σύνολο 108,4 δισ. ευρώ).
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να διατηρηθεί στο 51% του συνόλου των ανοιγμάτων μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 (από τον Ιούνιο του 2016), για να υποχωρήσει στο 50% το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2017 και στο 48% τον Δεκέμβριο του 2017. Ουσιαστική μείωση, στο 42%, αναμένεται το 2018 και δραστική μείωση, στο 34%, το 2019.
Επί της ουσίας, με βάση τους επιχειρησιακούς στόχους που κατέθεσαν οι τράπεζες για την περίοδο 30 Ιουνίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, προβλέπεται να επανέλθουν σε κατάσταση τακτικής εξυπηρέτησης, κυρίως μέσω επιτυχών ρυθμίσεων, δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 31 δισ. ευρώ (το 29%).
Το πρόβλημα λέγεται «νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί αλλά κοκκινίζουν πάλι». Και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη με αυτή την κατάσταση, καθώς υπολογίζουν ότι ως το τέλος του 2019 θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Η συσσώρευση νέων NPEs αναμένεται κατά κύριο λόγο ως το τέλος του 2017, καθώς τα ποσοστά επιτυχών ρυθμίσεων παραμένουν χαμηλά, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά δάνεια.
Στην έκθεση της ΤτΕ εξάλλου αναφέρεται ότι αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017.
Οι τράπεζες πλέον στρέφονται σταδιακά σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, πλην όμως, τα οφέλη αυτών των κινήσεων δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.
Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις και οι ρευστοποιήσεις που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα συμβάλουν κατά 16% στη μείωση του υπολοίπου τους, ενώ οι μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι διαγραφές κατά 7% και 14% αντίστοιχα, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση του υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% στην περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019.
Σε νούμερα, οι τράπεζες αναμένουν από εισπράξεις τόκων δανείων, που θα γυρίσουν σε τακτική εξυπηρέτηση, έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ σε ρευστοποίηση εμπράγματων εξασφαλίσεων θα οδηγηθούν δάνεια ονομαστικής αξίας 11,5 δισ. Το πλάνο προβλέπει επίσης πωλήσεις δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, διαγραφές ύψους 13,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά 2 δισ. ευρώ θα μειωθούν τα NPEs από άλλες κινήσεις (μετοχοποίηση δανείων κ.ά.).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr